Jentene dominerer på Fyrstikkalleen

Av totalt 55 instruktører for skolerevyene i år, er kun tolv jenter. Tre av de er instruktører på Fyrstikkalleen vgs.

Christina Sleipnes, Linn Gabrielsen og Marikke Stenbek regisserer årets F21-revy. Foto: Odin Jæger

Ungdommene på Fyrstikkalleen videregående (F21) stryker malekostene i hvitt over rekvisitter av tre. Det er to dager til premieren, og blant lukten av svette og maling løper en skuespiller ut av scenen, kaster av seg klærne og ser seg om etter det neste kostymet.

– Har du sett russebuksa, roper Herman Knoph Weimoth(18).

Tre kostymearbeidere står klare til å bistå med klesskiftet. En av dem finner den røde buksa nederst i haugen.

Ute i salen står tre jenter og kikker ned i manuset.

– Hvor er Maria, brøler Linn Gabrielsen (21). Sammen med Marikke Stenbek (22) og Christina Sleipnes (21) er hun en av tre instruktører for årets F21-revy.

KostymehallenF.v: Felicia Reyes, Thea Patrica Syversen og Fiona Lotara gjør klar kostymer som i løpet av kort tid blir kastet rundt igjen grunnet alle kostymeskiftene i revyen. Foto: Odin Jæger Jenter leder revyen

– Jeg har aldri hørt om en revy hvor det kun har vært kvinnelige instruktører, sier Christina Sleipnes.

– Ikke vi heller, lyder det unisont fra de to andre.

– Det pleier alltid å være noen gutter som er med, sier Sleipnes.

Journalen har undersøkt kjønnsfordelingen blant de 55 instruktørene ved Oslo-revyene for 2016, og i år er kun en femtedel av dem jenter. I 2015 var 21 av totalt 64 instruktørene jenter.

– I den generasjonen som vokser opp nå står feminismen veldig sterkt, så å få vise at det ikke er bare gutter som kan være morsomme og lage god revy synes jeg er litt deilig da. Man trenger ikke en gutt for at et produkt skal bli bra. Så nå er det på tide at det bare er jenter, sier Sleipnes.

– Det kan være vi er de første instruktørene som bare er jenter, det er vi ikke sikre på, legger hun til.

– Det føles bra. Det er litt sånn girlpower, sier Gabrielsen.

Hvor bra det føles kan du se i videoen under:

Les mer om F21-revyen

Anmelderne fokuserer ikke på kjønn

Aftenposten anmelder skolerevyene i Oslo og Akershus hver vinter, og anmelder Charlotte Karlsen har notert seg at det er flest gutter i instruktørrollen.

– Det er ikke noe man legger merke til om man kun fokuserer på selve revyen, sier Karlsen.

Nicoline Haugsvær har anmeldt revy i flere år og er enig med Karlsen.

– Det stemmer at det ikke er ofte man ser en jente som er instruktør. Jeg tror det er fordi det er litt sånn det har pleid å være, og fordi gutter tør å satse mer på sprø ideer, sier hun og utdyper:

– Gutter har mer selvtillit og guts, mens jenter fort har prestasjonsangst og stiller høyere krav til seg selv.

Haugsvær synes likevel det er rart at ikke flere jenter tar på seg instruktøroppdrag.

– Det er flere jenter enn gutter på de fleste teaterskolene, så jeg kan ikke helt skjønne hvorfor det ikke er flere jenter involvert som instruktører. Det er for så vidt ganske jevnt fordelt når det kommer til revysjefer. De lager jo ikke revyen, men har ansvar for det hele, og der trår altså jentene til, sier hun.

Les Osloby sin anmeldelse av F21-revyen 2015: "Er jeg alene?"

Fornøyde skuespillere

På scenen står Anders Engen utkledd som en bestefar. Han forsøker å plukke opp noe fra gulvet, men en gammel rygg gjør dette vanskelig. Datteren, spilt av Michelle Berg, står pent på sidelinjen i en rosa bluse, der hun er for opptatt av å ta selfies til å få med seg at bestefaren trenger hjelp.

F21-revyen er snart i mål, og alt som kan forbedres blir påpekt av instruktørene.

– Anders, du snakker litt for fort og svelger ordene dine, påpeker Christina Sleipnes.

– Ja, og tenk på armene dine i den sketsjen, sier Linn Gabrielsen.

– Vi bare gjør alt småpirket for å gjøre revyen perfekt, forklarer Marikke Stenbek.

Gode vennerHedda Kristine Næss og Ruben Sandkvist føler gruppen har kommet mye nærmere nå enn før revyen. – Men vi er ikke kjærester altså, smiler de lurt. Foto: Odin Jæger Instruktørene kikker gjennom notatene sine, og skuespillerne lytter. Flere av F21-elevene må innrømme at de ble overrasket da de hørte at det skulle være tre kvinnelige instruktører.

– Jeg har ikke vært borti det før, men det har gått bra. De blir veldig fort enige siden de alle er jenter. Og så tar de en morsrolle, de passer på at alle får i seg mat og er veldig forståelsesfulle, sier tredjeklassingen Hedda Kristine Næss, som har ansvaret for scenebyggingen.

Årets revy er den første på F21 som ikke har noen mannlige instruktører.

– De mannlige instruktørene jeg har jobbet med er strengere. Hvis man var sulten så skulle man klare seg uten, sier Næss.

Også skuespiller Ruben Sandkvist (18) er fornøyd med de kvinnelige instruktørene,

– Jeg synes det fungerer veldig bra. De klikker veldig bra sammen og utfyller hverandre godt. Jeg tenker ikke så mye på kjønnene. De er veldig flinke, sier han.

Håper flere kan velge jenter

De tre instruktørene tror ikke de skiller seg fra mannlige instruktører.

– Men vi har fått høre at vi har en ganske ny type humor, sier Sleipnes.

Nå håper de at flere skoler kan gjøre som F21 og velge instruktører på bakgrunn av ferdigheter, og ikke hvilket kjønn de har.

– Det er altfor ofte at jenter blir undervurdert. Jeg er veldig vant til revymiljøet og der er det ofte at man mener at det er guttene som er morsomt, og det er jeg uenig i. Eller de er jo morsomme, de òg, men det er søren meg vi også! Og det synes jeg er deilig å få vise. Humor er ikke basert på kjønn, sier Sleipnes.

– Christina, Marikke og jeg utfyller hverandre på en god måte. Vi har fordypninger innenfor ulike områder. Marikke har dans, Christina har skuespill og jeg har jo sang. Til sammen blir det jo en pakke man trenger, sier Gabrielsen.

– Det viktigste for oss er prosessen og at alle har hatt det sykt gøy. Hvis alle kan si at de har hatt det sykt gøy, så kan hva alle andre mener om produktet være det samme for oss, avslutter Sleipnes.

F21-revyen har premiere onsdag 27. januar klokken 19.00. Revyen spilles i skolens auditorium.

Stikkord