Løfter fransk forfatter fram i lyset

Den franske motstandskjemperen og forfatteren Marguerite Duras var temeat under Litteratur på Blå tirsdag i forrige uke.

Forfatteren Marguerite Duras

Byråkrat i nazi-apparatet og kommunistisk motstandskjemper. Franske Marguerite Duras’ forfatterskap var like konfliktfylt som hennes liv. Aftenposten kalte henne for det ”franske, litterære gravalvorets ukronede dronning” i en sak fra 2014. Det året var 100-årsjubileumet for hennes død, men noen storslåtte feiringer ble det ikke.

Litteraturen hennes ønsket Litteratur å løfte ut av skyggene for det norske publikummet da de hadde paneldebatt på utestedet Blå forrige tirsdag.

– I løpet av livet markerte hun seg som en tydelig og skarp offentlig stemme. I tillegg til en livsførsel som vitner både om et stort personlig mørke og en nærmest utømmelig livskraft, kunne Litteratur på Blå fortelle om forfatteren gjennom et presseskriv.

Paneldeltagerne for kvelden var oversetter Silje Aa. Fagerlund, professor i litteraturvitenskap Ragnhild Reinton og forfatter Hanne Ørstavik. Alle har tidligere oversatt verk fra, eller skrevet avhandlinger om Duras' forfatterskap.

Duras ble født i 1914 og vokste opp i Fransk Indokina, nå Vietnam, før hun flyttet til Frankrike som 17-åring. Hun bodde i Paris til sin død i 1996, 81 år gammel.

Stikkord