Vil gjenreise historisk by
De historiske minnene i Palmyra i Syria har blitt ødelagt etter IS-erobringen. Nå ser Unesco nytt håp for kulturminnene.
Den historiske byen nordøst for den Syriske hovedstaden er ifølge VG gjenerobret av Assad-regimet. Byen har vært kontrollert av IS siden august 2015, som har sprengt deler av det antikke anlegget. Byen har vært oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1980-tallet.
– Vi forventet det verste, men landskapet er generelt i god stand, sier leder for Syrias fortidsminnevern Maamoun Abdelkarim til AFPs reporter inne i den syriske byen.
Tempelgjenreisning
Unesco-eksperter har tidligere tvilt på at det skal være mulig å gjenreise byens kulturminner. Nå snur midlertidig både Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern, skriver forskning.no. Abdelkarim anslår at Palmyra kan gjenoppbygges innen fem år.
– Vi forventet det verste, men landskapet er generelt i god stand, sier leder for Syrias fortidsminnevern Maamoun Abdelkarim til AFP.
Det har blitt påført størst skade på nyere områder av byen, hvor blant annet 70.000 mennesker bodde før IS tok kontrollen. Abdelkarim anslår at det vil være mulig å gjenoppbygge byen innen fem år.
– Som sjef for fortidsminner er jeg fast bestemt på å bygge opp igjen de to templene. Fra bildene og videoopptakene på syrisk fjernsyn ser vi at skadene er begrenset. Vi fryktet fullstendig ødeleggelse, sier Maamoun Abdulkarim.
Historisk by
Seieren er strategisk og symbolsk viktig for den syriske regjeringen. Det var med hjelp fra russiske styrker at IS-styrkene ble jaget ut av byen.
Ifølge SNL ble byen bosatt allerede i bronsealderen. Byen ble en del av Romerriket antaglivis på den første halvdelen av det første århundre. Først på 700-tallet ble byen erobret av araberne. Palmyra ble da ødelagt.
De første utgravingene av det antikke Palmyra ble gjort etter første verdenskrig.