Laber valgdeltakelse blant studenter

Studenter melder seg av i politikken, viser SSB-tall fra forrige kommunevalg. – Jeg har ikke satt av tid til å stå i kø for å velge, sier en av studentene Journalen har snakket med.

Valglapp blir plassert i valgboks.
Valgdagen er for alvor i gang og mange stemmeberettigede drar til valglokalene. Det later i midlertid til at ungdommen er underrepresentert i gymsalene og kommunalhusene rundt om i landet. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Uker med valgkamp er forbi, og valgdagen står for tur. Det kan se ut som at gymsaldebatter, T-banepamfletter, røde roser og blå lollipop’er ikke er tilstrekkelig for å lokke studenter til stemmelokalene.

Tall fra SSB viser nemlig at valgdeltakelsen er lavest blant aldersgruppen 20-24 år, et aldersspenn dominert av studenter. Under 65 prosent i denne gruppen gikk til valgurnene under kommunevalget i 2019. I alderen 18-20 år var det 6 prosentpoeng fler som stemte. Blir man mindre interessert i politikk som student?

Journalen har huket tak i et utvalg av Oslos studenter og konfrontert dem med dette.

Lange køer

– Det har jeg ikke, svarer Ayub Mohammed Avsi (20) på spørsmålet om han har stemt.

Ayub Muhammed Avsi, student, utenfor OsloMet
Ayub Muhammed Avsi studerer IT ved OsloMet og lar ikke litt regn stoppe han fra å møte til undervisning. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

– Jeg vet ikke hva jeg skulle stemt. De på min alder følger liksom ikke så mye med. Det gjør i hvert fall ikke jeg, da, supplerer han.

Avsi er heller ingen ivrig tilhenger av køkultur.

– Jeg gikk forbi et valglokale på Grønland her om dagen, og så at det var veldig lang kø. Jeg har ikke tid til å stå timevis i kø, skjønner du, sier han.

Står på egenhånd

Også Elias Bjørnstad (21) peker også på lange køer som problematisk i en hektisk studenthverdag. Han studerer for å bli eiendomsmegler ved Handelshøyskolen BI.

Elias Bjørnstad foran en vegg
Elias Bjørnstad tror mangelen på veiledning fra foreldre gjør mange unge usikre på valget. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

– Jeg har ikke satt av tid til å stå i kø, sier han.

Videre indikerer han at det kanskje er mangelen på foreldreveiledning som gjør at mange studenter er usikre på valget.

– Jeg snakker ikke om politikk med vennene mine, og da står man liksom litt på egenhånd, sier Bjørnstad.

Likevel har han en klar tanke om hvilken sak som betyr mest for ham. 

– Utdanning. Stipendet er ikke nok penger til å kunne leve av, så man må ha deltidsjobb ved siden. Jeg synes stønaden burde vært høyere, sier Bjørnstad.

Ikke enig

Nikoline Midtgård (20) har heller ikke satt av tid til å stemme før lokalene stenger og stemmeopptellingen begynner. Hun kjenner seg ikke igjen i påstanden om at det er mangelen på påvirkning fra foreldre som gjør at ikke flere unge stemmer.

Nikoline Midtgård som holder paraply
Nikoline Midtgård måtte slå opp paraplyen for å la seg intervjue. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

– Jeg kunne jo bare stemt det de stemte, men jeg gjør jo ikke det heller. Jeg har rett og slett glemt litt av det, og vet ikke hva jeg skal stemme. Jeg bor dessuten i Bodø og har ikke forhåndsstemt, sier hun.

Midtgård studerer jus på Universitetet i Oslo, og hun hevder å vasse i skolearbeid. Hun forteller videre at det er flere 18 og 19-åringer som stemmer i og med at det er mer spennende å være førstegangsvelger.

– Man blir veldig engasjert og ivrig med en gang man får stemmerett. Nå blir det plutselig litt tiltak å skulle gjøre det, og sette seg inn i alt.

Les mer om hva som kan være bakgrunnen for at flere unge voksne ikke stemmer her.

 

Stikkord