Barnevernsløftet har ikke ført til markant nedgang i bruken av private konsulenter

En undersøkelse blant 30 av de største kommunene i Norge viser at utgiftene til privat saksbehandling kun har sunket med 20 prosent etter innføringen av Barnevernsløftet. Ullensaker, Drammen og Lillehammer kommer dårligst ut.

Barnevernsløftet er det største løftet i det norske barnevernet på over 20 år. Tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, uttalte i november 2010, før utdelingen av de nye midlene til barnevernet, at han var bekymret for utviklingen i barnevernet.

- Jeg er redd for en kommersialisering. Det vi ser nå, er at store konserner med stor kapital i ryggen ser på velferdsmarkedet og på barnevernsmarkedet som et framtidig investeringsobjekt, og det ønsker jeg ikke, uttalte Lysbakken i 2010.

Likevel blir det fortsatt brukt store summer på saksbehandling utført av private konsulenter.

Journalen har kontaktet de 50 største kommuene i Norge for å kartlegge bruken av privat saksbehandling i barnevernet. 12 av kommuene har ikke svart på spørreundersøkelsen, og åtte kommuner har ikke klart å finne fullstendige tall.

Ikke klart å svare

Oslo, Bergen og Tromsø, er blant kommunene som ikke har klart å svare på bruken av private konsulenter.

De 30 kommunene som klarte å fremlegge tall på bruk av private saksbehandlere brukte til sammen 17,3 millioner i 2010 og 13,9 millioner i 2011. Av disse kommunene kommer Ullensaker, Drammen og Lillehammer dårligst ut.

Du kan se et interaktivt kart med alle resultatene her.

Ullensaker bruker mest

Ullensaker kommune i Akershus, brukte i 2010 over sju prosent av bevilgningen sin på privat saksbehandling. I 2011 brukte kommunen over to millioner på privat saksbehandling. Dette er en liten nedgang fra 2010, men utgjør fortsatt seks prosent av bevilgningen deres.

Det er klart mest av alle kommunene.

Journalen har forsøkt å komme i kontakt med barnevernleder i Ullensaker, men hun hadde ikke mulighet til å kommentere resultatene av undersøkelsen

 

Drammen økte fra 2010

Drammen brukte  i overkant av 4,4 millioner kroner på kjøp av privat konsulenthjelp til saksbehandling i 2011, og hadde en økning på nesten 1,2 millioner fra 2010. Dette tilsvarer en økning fra 3,8 til fem prosent av barnevernsbudsjettet i Drammen kommune.

Barnevernleder i Drammen kommune, Sidsel Hager, forteller at store deler av beløpet har gått til betaling av tolk, men dette samsvarer ikke med hva kommunen selv oppga som svar i spørreundersøkelsen. Hager ønsket ikke å utdype nærmere.

Lillehammer på topp tre i bunn

Tallene viser også at Lillehammer kommune bruker mye på privat saksbehandling. Barnevernleder i Lillehammer, Inger Jevne, er overrasket over resultatene av undersøkelsen, men mener tallene fra Lillehammer skyldes sen utbetaling av de lovte midlene.

– Vi fikk to stillinger i forbindelse med Barnevernsløftet, men på grunn av mye byråkrati rundt tildelingen av disse midlene fikk vi ikke disse pengene før i mars 2011. Dermed fikk ikke vi ansatt den siste til en av stillingene før i september. Dette medførte at vi ikke fikk avsluttet konsulentbruken vår i 2011, sier hun.

Lillehammer brukte to private konsulenter frem til mai 2011. Fra mai til utgangen av 2011 brukte de kun én konsulent på grunn av en langtidssykemelding.

Mange kommuner bruker mindre

6 kommuner bruker mer på private konsulenter etter barnevernsløftet, mens 9 kommuner har fått ned bruken eller fått vekk bruken av private konsulenter helt i 2011. Fredrikstad kommune brukte i 2010 over 1,4 millioner kroner, men klarte etter innføringen av barnevernsløftet å kutte nesten 1,2 millioner kroner.

Asker kommune, på sin side, har kuttet bruken ned til null kroner. De stod oppført med 644 000 kroner til kjøp av privat saksbehandlingen ved utgangen av 2010, men brukte ifølge undersøkelsen ikke èn krone på dette i 2011.

Barnevernsløftet:

•Regjeringen øremerket i 2011 240 millioner kroner til det kommunale barnevernet.

•Ga 400 nye stillinger i barnevernet.

•Har gitt en økning på over 12 prosent i årsverk fra 2010 til 2011.

•52 millioner til kompetanseheving blant de ansatte.

•Det største løftet i det kommunale barnevernet på over 20 år.

•Et mål om å tilby barn fosterhjemsplass innen seks uker.

•Regjeringen har besluttet å trappe opp innsatsen med ytterligere 50 millioner kroner i 2012.

•Var Audun Lysbakkens hovedprioritering som statsråd.

Kilde: regjeringen.no