Innsatte ruser seg på andres medisiner
Inntak av reseptbelagte legemidler brukes som rusmidler i norske fengsler, og tar i økende grad over for ordinære rusmidler.
- De tar ut en bit av munnen og putter den i lomma. Da blir det seigt og klissete, men det spiller ingen rolle. Folk tar det jo fordet, for de er hypp på en rus, sier Bjørn-Arne.
Han sitter inne i Oslo fengsel, og har vært rusmisbruker de siste 30 årene. De tre siste årene har han gått på medisinen Subutex, som skal hjelpe han å bli rusfri.
Vil bytte mot tobakk
- De spør meg om de kan bytte med en pakke tobakk. Men jeg trenger medisinen min selv, sier han.
Bjørn-Arne mener at det er veldig vanlig at legemidler deles i norske fengsler.
SE VIDEO: Innsatte forteller om deling og bruk av Subutex
Medfangers medisiner, som Subutex, er idag er et av de vanligste rusmidlene i rundt halvparten av Norges 52 fengsler, viser undersøkelser Journalen har gjort.
- Det foregår kjøp og salg av Subutex. 13 innsatte hos oss får to tabletter med Subutex om dagen. En dose kan være så sterk at du kan ruse 25 personer i ett døgn, og det er mange som selger litt av dosen sin. Her inne går en brukerdose for en pakke tobakk. Ute får du en hel tablett for samme pris, sier Brynjulf Reiestad, førstebetjent og narkotikakoordinator i Åna fengsel.
Stoffet krever en gradvis tilvenning
Subutex er et legemiddel som brukes under legemiddelassistert rusbehandling, og det inneholder stoffet buprenorfin. Legemidlet gjør ikke alene en rusmisbruker rusfri, men det fungerer slik at pasienten kan slutte å føle en trang til å bruke opiodstoffer som heroin og morfin.
Pasienten vil sammen med en lege komme fram til en passe høy dose, og denne dosen inntas over lang tid.
- Bruk av buprenofin krever en gradvis opptrapping. Når man starter på Subutex begynner man gjerne med 2-4 milligram, og så vil dosen økes gradvis over tid. Det er svært lite gunstig at personer som ikke er tilvendt opioider får tak i dette. Man er ekstra utsatt for å få overdoser av et stoff dersom man ikke er vant til det, sier Jan Toralf Fosen i Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.
Kan lure seg til for store doser
Selv små mengder av medisinen kan skape rus for innsatte som ikke er vant til stoffet, og det er fare for overdoser. En ekspertgruppe konkludere nylig med at en rusdose med 0,6 milligram buprenorfin tilsvarer en alkoholpåvirket persons promille på 1. Hvor mye buprenorfin som skal til før man opplever rus er svært individuelt.
Bjørn-Arne går på 24 milligram buprenofin daglig, en dose som kunne ruset nesten en hel avdeling om den kom på avveie.
Jan Toralf Fosen forteller at det er mulig å lure seg til større doser enn det man trenger.
- Hvis pasienten gir inntrykk av å være underdosert, og forteller at han eller hun har et stort sug etter rus, vil behandleren kunne justere opp dosen, sier han.
Knuser tablettene til pilver
Åna fengsel har 13 innsatte som går på Subutex og to på metadon. Hittil i år har det blitt påvist 11 illegale inntak av Subutex.
Dette skjer til tross for at fengselet er klar over problemet, og har forsøkt å innføre forebyggende tiltak.
- Vi knuser tablettene til pulver. Før den innsatte får pulveret, sjekker vi munnen hans for å se om han skjuler noe som pulveret kan puttes inn i. Tunga må brettes ut, og vi lyser og ser grundig etter. Stoffene skal tas opp via slimhinnene i munnen, så den innsatte må sitte med stoffet i munnen i 10 minutter mens vi ser på. Da løser stoffet seg helt opp og forsvinner. Likevel er det flere som klarer å lure unna stoff, sier Reiestad.
- Gjemte stoff i tannen
Reiestad forteller at de innsatte har mange måter å legge stoff til siden på.
- En innsatt viste en gang til en sykepleier hvordan han klarte å lure unna stoffet. Han hadde en liten beholder som lå langt, langt under tunga. Den var ikke mulig for oss å oppdage. Når det gjelder stoff og rus, finnes det ingen hemninger. De som er avhengig tenker på det 24 timer i døgnet, og finner stadig nye måter å lure oss på, sier han.
Subutexen som blir lurt unna, blir solgt i mindre doser til andre innsatte.
Reiestad forteller også at de finner lite hasj og amfetamin i Åna fengsel. Han mener at de ordinære narkotiske stoffene har fursvunnet mer og mer i takt med at det har blitt mer Subutex.
Skjønner ikke hvorfor de gir bort medisin
Også i Haugesund fengsel kan de fortelle at dette er det største problemet.
- Det er Subutex som er enklest å få tak i, og narkohundene har problemer med å finne dette, sier assisterende fengselsleder Åsmund Børretzen i Haugesund fengsel.
Børretzen synes det er merkelig at de som får medisinen velger å dele den med andre.
- De sier at de deler fordi de har et ønske om å hjelpe andre. Innsatte har fortalt oss at de vil hjelpe dem som er i samme båt som dem selv. Men jeg er i tvil om dette er den vanligste årsaken. Det er mulig at de tar betalt, eller at de tenker at en tjeneste her inne er verdt en tjeneste ute, sier han.
- Sjekker grundig
I Haugesund fengsel knuser de ikke tablettene. De synes det er enklere å ha kontroll over en hel tablett enn småbiter. Isteden følger de med på at tabletten løser seg opp under tunga. Dette tipset har de fått fra rusteamet i Haugesund kommune.
- Vi sjekker under tunga flere ganger, både underveis og etterpå, for å se at tabletten har løst seg opp. Men vi vet at noen innsatte likevel klarer å lure unna en bit, for så å ta den frem senere, sier han.
Også Bergen Fengsel og Vik fengsel sier at Subutex er det største problemet de har i fengselet.
- De som går på Subutex opplever veldig mye press om å dele med de andre innsatte. Vi beslaglegger ofte fra munnene til de som illegalt får tak i subutex, sier førstebetjent Kenneth Johansen i Bergen fengsel.
LES MER: -Regjeringen skaper narkotikaproblemene i norske fengsler