– Skremmende å være i Oslo
Stadig flere prostituerte reiser ut fra byene for å selge sine tjenester. Journalen møtte "Thea", som reiser til bygda for å selge sex.
De siste årene har antallet prostituerte som reiser ut av de store byene gått opp. Turen går rundt hele Norge, fra Alta til Ulstein, Salangen og Brumunddal.
Det er vanlig at de prostituerte legger ut annonser på nett. Her legger de også ut "reiseruter" slik at kundene vet hvor og når de kan møtes. Denne praksisen har alltid eksistert, men økte kraftig etter at det ble forbudt å kjøpe sex i Norge i 2009.
– Vi reiser jo alle sammen, i hvert fall de fleste av oss. Vi er i hver en krok av Norge, forteller "Thea". Hun har jobbet som prostituert i fem år og holdt til i Oslo fram til loven kom i 2009.
Derfor reiser "Thea". Se reportasjen her
Vil vekk fra Oslo
– Markedet eksploderte, i Oslo ble det helt vilt. Det kom veldig mange aggressive, utenlandske jenter og det ble flere bakmenn. Det ble rett og slett skremmende, sier "Thea".
Derfor bestemte hun seg for å reise til mindre steder, som Hamar, Gjøvik og Rudshøgda.
– Jeg trives der, og har opparbeidet meg en fast kundekrets. De er dessuten mer jordnære på bygda, og de viser mer respekt, mener "Thea".
– I Oslo er det mer "bang, bang, ferdig" i lunsjen, legger hun til.
Hun er ikke alene om å reise til små steder. Både norske og utenlandske prostituerte reiser vekk fra det pressede markedet i Oslo. I ti dager fulgte Journalen 100 prostituerte på de største "eskorte"-nettsidene i Norge.
Blir kastet ut
– Jeg er ikke så redd for å bli kastet ut lenger, da reiser jeg bare videre, forteller "Thea".
Som de fleste andre har hun opplevd å bli bedt om å forlate hotellrom og leiligheter når eierne får mistanke om at hun jobber som prostituert.
Ifølge Pro Sentret kan også dette være en av årsakene til at reisevirksomheten har økt de siste årene.
I Oslo har "operasjon husløs" vært en viktig del av politets arbeid. Når de mistenker at det foregår prostitusjon, ringer de huseier og sier at eieren kan bli dømt for hallikvirksomhet. Slik blir de fleste prostituerte kastet ut.
Les også: - Politiet driver forfølgelse av de prostituerte
Vet om problemet
– Vi har hatt noen saker, men de prostituerte er bare her i noen dager før de reiser videre. Derfor er det vanskelig å fange det opp, sier politiførstebetjent Trond Blikstad ved Ringsaker lensmannskontor.
– Det er grenser for hva vi kan gjøre. Det blir jo stort sett å bøtelegge de som kjøper, og alle godtar på stedet, forteller Blikstad.
– “ Det er ingen som nekter når de blir tatt "med buksa nede".
Han forteller at menneskehandel og prostitusjon er et prioritert felt, men at de ikke har kapasitet til å følge opp så godt de skulle ønske.
– Det skjedde definitivt prostitusjon i Ringsaker i 2011, selv om vi ikke hadde noen registrerte saker, sier Blikstad.
– Og vi tror jo ikke at det forsvinner selv om vi tar noen. De prostituerte flytter seg bare videre.
De samme svarene går igjen hos de syv politidistriktene Journalen har vært i kontakt med. Alle kan fortelle at de arbeider ut fra tips. De fleste samarbeider tett med overnattingssteder.
– Haugaland har ikke all verdens med ressurser til å bekjempe prostitusjon. Vi opplever det ikke som et stort problem, men at det foregår ting her fra tid til annen, er vi klar over, sier Torbjørn Nervik, etterforskningsleder ved Haugesund politistasjon i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.
Journalen var også i kontakt med politidistriktene Nord-Trøndelag, Agder, Vestfold, Hedmark, Sør-Trøndelag og Sogn og Fjordane.