Karriere i bakvendtland
På Cuba er utdannelse gratis, men en akademisk karriere vil ikke føre til høyere lønn enn hva man kan tjene som taxisjåfør. Det fører til at mange tar sin høyere utdannelse og reiser fra Cuba.
– Jeg er utdannet kjemiker fra Russland i 80-årene og jeg har mange ganger tenkt på å reise ut igjen, forteller en taxisjåfør i Havanna.
Han ønsker ikke å stå frem med navn eller bilde. Når Journalen spør om vi kan få intervjue ham, rister han bare på hodet. Han er én av mange cubanere som kjører taxi eller jobber i turistnæringen for å tjene penger.
På grunn av sine to valutaer, pesos og dollar, er det et økonomisk skille i befolkningen. De som har tilgang på dollar, og de som ikke har det.
Tjener mer på sykkeltaxi
I Holguin møter Journalen en annen taxisjåfør, en tidligere lærer, som nå kjører sykkeltaxi i en sykkel han har sveiset sammen selv.
– Jeg begynte å sykle taxi på kveldene for å tjene litt mer penger, raskt oppdaget jeg at jeg kunne tjene det samme på én dag ved å sykle taxi som jeg gjorde på én måned i lærerjobben, forteller han.
Heller ikke han ønsker å være åpen med navn eller bilde. På Cuba er det strenge utreiseregler og ingen ytringsfrihet slik vi kjenner den hjemmefra. Uttalelser som er kritiske til regimet kan straffes hardt.
Befolkningen synker
Statistikk fra OECD fra 2003 viser at rundt en million høyt utdannede cubanere jobber i OECD-land og ikke på Cuba. Av disse er rundt 25 prosent høyt utdannet. Tall fra 2000 viser at over 28 prosent av de som har tatt høyere utdannelse, og er over 25 år, reiser fra landet. Annen statistikk viser at befolkningen stadig synker, spesielt de siste årene har befolkningsveskten snudd. Grunnen til det er ikke bare at godt utdannede reiser, men også at levealderen øker og at kvinnene får færre barn per kvinne, viser tall fra FN.
Felles tankegang
Men ikke alle ønsker å reise ut fra Cuba. Karel Ducasse (33) er filmregissør og jobber delvis for cubansk TV og delvis med egne prosjekter. Han mener det er viktig for landet at han blir.
– Jeg forsøker å finne prosjekter som engasjerer meg her, sier han.
Ducasse vet at han kunne tjent mer penger i et annet land. Siden han ved flere anledninger jobber med utlendinger som kommer for å lage dokumentarfilmer på Cuba, har han større tilgang til cubanske dollar enn de fleste som jobber i offentlig sektor.
Likevel er han opptatt av hva han kan få til på Cuba som han ikke kan klare andre steder.
– Familien min og den cubanske kulturen betyr veldig mye for meg, her kan jeg jobbe med det jeg virkelig brenner for, det ville jeg kanskje ikke kunnet i et annet land, sier han.
Alle snakker om det
Ducasse forteller at det å reise for å skaffe seg et bedre liv er et generelt tema for alle på Cuba.
– Landets utvikling stopper opp ved at så mange reiser. De smarte reiser og de dumme blir, det er et problem, sier han.
Nå er det snakk om at det skal bli nye utreiseregler for cubanere. Det skal gjøre det lettere for dem å reise, for så å komme hjem igjen. Ducasse mener at det kommer til å kreve andre forandringer enn nye lover og regler før cubanerne endrer sin tankegang rundt det å reise.
– Folk vil fremdeles være redde for at de ikke skal få komme tilbake, de vil ikke forstå hva disse nye reglene betyr, sier Ducasse.
– Forandringen må skje i folket, og det vil ta tid.
Ikke et problem
I et intervju med rektor Maria Arias ved Universidad de Agraria de la Habana i Mayabeque-provinsen får Journalen vite at universitetene jobber med å skape god moral hos sine elever slik at de ikke skal reise fra landet, men bli og gjøre sin borgerplikt.
– Det er et problem, men ikke et stort et, sier Arias.
– Men befolkningsveksten synker hvert år på grunn av at godt utdannede flytter fra landet. Er det ikke da et problem?
– Nei, det stemmer ikke. Befolkningsveksten synker fordi de unge får barn senere, svarer hun.