Brøt garantien med 100 dager – i snitt
HAUGESUND / STORD (Journalen): Barn og unge med psykiske lidelser ventet i snitt over et halvt år på å få hjelp på Stord. Deres helseforetak, Helse Fonna, var aller verst på landsbasis i 2011.
Tall fra Norsk pasientregister viser at det er store ventetidsforskjeller for pasienter i barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), avhengig av hvor i landet man befinner seg.
BUP-kart
Verst i landet
Aller verst i 2011 var det i Helse Fonna, som har ansvar for BUP Haugesund og BUP Stord/Kvinnherad. På landsbasis hadde BUP Stord/Kvinnherad lengst ventetid. Her måtte rettighetspasienter i gjennomsnitt vente 187,5 dager på behandling. Det er nesten 100 dager over ventetidsgarantien på 90 dager, noe som også førte til en stor andel fristbrudd. Til sammenligning ventet en pasient ved BUP Tønsberg i gjennomsnitt kun 32 dager på behandling.
–Tallene for BUP Stord/Kvinnherad for 2011 var ikke gode nok. Det er rett og slett for dårlige tall, sier klinikkdirektør i Helse Fonna, Kenneth Eikeset, til Journalen, når vi konfronterer ham med tallene.
Leder Mental Helse Stord- Kan føre til selvmord, sier Geir Isdal om å vente nesten 190 dager på behandling. Foto: Øistein Bloch Haukeland. – Kan føre til selvmord
Leder i Mental Helse Stord, Geir Isdal, er enig i at tallene er for dårlige.
– Så mange dager er altfor lenge å vente for en gruppe psykisk lidende ungdommer. I løpet av denne tiden kan sykdommen forverre seg, og jeg ser det også som mulig at en så lang ventetid kan forårsake selvmord, sier Isdal til Journalen.
Isdal har tidligere selv vært til behandling for psykiske lidelser, og han mener psykisk helse for barn og unge er et nedprioritert felt.
– Med slike ventetider føler man at man ikke blir tatt på alvor. For å sette det på spissen: Når man brekker foten er det to ambulanser på plass med en gang, men hvis man har psykiske problemer, så kan det gå et halvt år uten at noe skjer, sier Isdal.
Rekrutteringsproblemer
Kenneth Eikeset overtok som klinikkdirektør for Klinikk for psykisk helsevern i Helse Fonna sommeren 2012, og ønsket å få ned ventetiden og de mange fristbruddene.
– Det var grunn til å ta tak i tallene og prøve å rette opp i dem. Vi hadde store utfordringer med å rekruttere inn fagpersonell, det vil si psykologspesialister og psykiatere, og vi klarte derfor ikke å dekke befolkningens behov, sier Eikeset.
– Samtidig ser vi at antall som søker seg inn til psykisk helsevern øker drastisk. Om sykeligheten i befolkningen har gått opp kan diskuteres. Jeg tror imidlertid at flere som tidligere ikke søkte hjelp, nå søker, fortsetter han.
– Hva har dere gjort for å møte denne utviklingen?
– Vi har forsøkt å rekruttere inn fagpersonell. Vi har hatt stillingene, vi har hatt ressursene, men vi har slitt med rekrutteringen, sier Eikeset.
Se video: Journalen besøkte de to ytterpunktene Helse Fonna og BUP Tønsberg.
Innleid hjelp fra utlandet
Han forklarer at de har fått innleid hjelp, men at dette ikke er optimalt.
– Det er klart at det er store utfordringer tilknyttet innleid arbeidskraft. Kvaliteten på det de leverer per pasient er bra, men kontinuiteten er ikke den samme. Man bruker mer tid på hver enkelt pasient kontra hvis det hadde vært én psykiater som hadde fulgt pasienten over tid, forklarer han.
Eikeset forteller at helseforetaket har hentet inn hjelp fra utlandet, blant annet fra Tyskland og Danmark, i tillegg til å ha nasjonale rekrutteringskampanjer. Men det er vanskelig å rekruttere fagpersonell til Stord/Kvinnherad, enda vanskeligere enn til Haugesund, ifølge Eikeset.
– Desto mindre sykehuset og fagmiljøet er, desto vanskeligere er det å rekruttere. Det har vi sett tydelig ved BUP Stord/Kvinnherad, sier han.
KlinikkdirektørKenneth Eikeset mener det er riktig å prioritere poliklinisk og ambulant på bekostning av døgnplasser. Foto: Øistein Bloch Haukeland. På bedringens vei
Nå er imidlertid ventetidene på vei ned.
– Hvis du ser på de siste tallene fra starten av 2013, så ser du en klar bedring. Vi har nå lykkes med rekrutteringen, og et standardisert program for ADHD-pasientene har gjort at vi får unna pasienter mer effektivt. Samtidig har vi lykkes med å få BUP Stord/Kvinnherad godkjent som egen utdanningsinstitusjon. Dermed kan vi utdanne egne barnepsykiatere der, sier han, og viser oss de aller nyeste tallene for BUP Stord/Kvinnherad, som ennå ikke ligger i Norsk pasientregister sine databaser.
BUP-enheten, som tidligere har måttet stenge midlertidig på grunn av de lange køene, hadde i februar 2013 en ventetid for rettighetspasienter på om lag 50 dager, godt innenfor ventetidsgarantien.
Vedtatt ny plan for psykisk helse
Likevel ønsker Helse Fonna nå å sentralisere fagmiljøet og legge ned døgnenheten ved BUP Stord/Kvinnherad. Kun BUP Haugesund skal ha et døgntilbud for barn og unge. Det er vedtatt i Plan for psykisk helsevern i Helse Fonna for 2012-2020, en omdiskutert plan.
– Dette er en riktig prioritering med tanke på de utfordringene vi står overfor i helseforetaket. Utfordringene våre er knyttet til poliklinisk og ambulant behandling, ikke døgnbehandling. Dette mener jeg helt oppriktig, også som fagperson, sier klinikkdirektør Kenneth Eikeset.