Dette er planene for Groruddalen
Oslo kommune har store planer for byutvikling i Groruddalen, men den forurensede grunnen er det fortsatt ikke ryddet opp i.
Groruddalen i Oslo er blitt et viktig satsingsområde for Oslo kommune med tanke på byutvikling. I 2007 startet arbeidet med Groruddalssatsingen, som skal bedre levekårene og miljøforholdene i de fire bydelene Alna, Grorud, Bjerke og Stovner.
Se bildeserie over.
Journalen har kartlagt den forurensede grunnen i disse områdene langs Alnaelva, som viser at det er store utfordringer knyttet til nybebyggelse i flere sentrale deler av Groruddalen. Spesielt viser kartleggingen at det er det store områder med svært forurenset grunn rundt Breivoll, Kjelsrud, Stubberud og Alna.
Se oversikt over fourensningsfarene langs Alna her.
Lovpålagt vurdering
I rapporter på Oslo kommunes miljøportal står det at man er lovpålagt å vurdere om grunnen er forurenset ved oppstart av grave- og byggeprosjekter. Dersom det er grunn til å tro at området er forurenset, skal det gjøres undersøkelser før det er lov å grave i jorda, ifølge forurensingsforskriften.
I områder i Groruddalen har imidlertid Oslo kommune visst om graden av forurensing i lang tid, uten at det har blitt gjort noe med. På flere av områdene er det påvist direkte helsefarlige stoffer, som for eksempel på Kjelsrud - hvor Oslo kommune er grunneier av deler av området. Dette kommer fra av Oslo kommunes egenbestilte rapporter.
Les mer:
- Ingen har lyst til å løfte lokket på gamle synder. Det er først når de skal begynne å bygge og de er nødt til å ta stilling til dette, at de velger å gjøre noe, sier grunnforurensingsekspert i Naturvernforbundet Per-Erik Schulze.
Han mener det er en sløv holdning av Oslo kommune. Blant annet kan den forurensede grunnen, som forblir urørt, ha store konsekvenser for Alnaelva.
På Oslo kommunes miljøportal står det: "Forurenset grunn i nærheten av vann og vassdrag kan utgjøre en betydelig kilde til miljøgifter i vann og vannlevende organismer".
På spørsmål om hvorfor Oslo kommune enda ikke har gjennomført tiltak for å rydde opp i fyllingen, trekker de fram at det forutsetter et samarbeid med de to andre grunneierne: Kjelsrud Eiendom A/S og Volvo. De ønsker å gjøre ytterlige kartlegging av den gamle Kjelsrudfyllingen før de utarbeider tiltak.
- Vi ønsker å komme i gang med kartleggingsarbeidet før sommeren. Men vi er veldig avhengige av de andre grunneierne når det kommer til gjennomføring av tiltak. Vi kan ikke gjennomføre de på egenhånd, sier Steinar Sidselrud fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten.
De ønsker ikke å kommentere ytterlige hvorfor det har tatt over 20 år for Oslo kommune å gjøre noe med fyllingen.
Planer om bytuvikling
I Oslo kommunes rapporter er det anslått at det er behov for omtrent 30 000 nye boliger i Groruddalen i nær framtid, på grunn av stor befolkningsvekst. I tillegg er det blant annet planlagt nye t-banestasjoner, nye veier, service-og handelsteder, og sykkelstier.
I plantegningene for OL i Oslo 2022-prosjektet er dessuten områder som Kjelsrud og Breivoll svært sentrale. Jornalen har samlet planillustrasjonene for området, både OL-illustrasjonene og sentrale planer i Groruddalsprosjektet, i en bildeserie øverst i denne saken.
Enhetsleder i Groruddalsenheten i Plan- og bygningsetaten, Arne Bergsgard, forteller at den forurensede grunnen i enkelte områder er en utfordring.
- Graden av forurenset grunn varierer. For det såkalte Stubberudfeltet, som er en gammel fylling, er dette blant annet utfordrende. I andre registrerte områder kan forurensingen være vesentlig enklere å håndtere, sier han og henviser til miljøportalen til Oslo kommune.