Dette utslippet hadde ingen ansvar for
Vann- og avløpsetaten i Oslo valgte å anmelde da ingen kunne ta ansvar
Boring av energibrønner blir stadig mer populert. Blant firmaene som borer energibrønner i Oslo, finner vi Båsum Boring. De har gjentatte ganger sluppet ut slam fra borevirksomheten i kummer som leder slammet videre ut i byens vassdrag. Nå er de blitt straffet for forurensningen.
Dømt til rekordstor bot
– Vi har dokumentert seks hendelser der Båsum Boring har vært involvert, men de bedret seg ikke. Selv om vi holdt informasjonsmøter og orienterte dem om at det er forbudt å forurense, fortsatte utslippene, forteller Vivi Paulsen, som er overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, til Journalen.
Vann- og avløpsetaten hadde ikke myndighet i denne saken, og kunne derfor ikke gi påbud til Båsum boring. Av ren frustrasjon, valgte de å anmelde saken til politiet.
Selskapet ble dømt til 600 000 kroner i bot i Borgarting Lagmannsrett, men ledelsen har anket saken til Høyesterett.
Ødelegger levekårene til fisk
Problemet ligger i vannet som borefirmaene bruker. Dette vannet skal ikke brukes til noe, og i flere tilfeller velger borefirmaene å slippe dette ut i sluk som renner rett til elver. Vannet er forurenset, og kan gjøre stor skade på blant annet bunndyr som lever i elvene. Dette ødelegger levekårene til fisken.
Det finnes ingen retningslinjer for boring av energibrønner, og i praksis kan du få et borefirma til å bore på tomten din uten at de behøver å få tillatelse fra myndighetene. Det skaper problemer for Vann- og avløpsetaten.
– Boring burde ha vært søknadspliktig. Slam har vært et problem i bygge- og anleggsbransjen i lang tid, fortsetter Paulsen.
– Fylkesmannen burde ha grepet inn
Vivi Paulsen mener at Fylkesmannen i Oslo og Akershus burde ha tatt en større rolle i saken om Båsum Boring.
– De har mulighet til å gripe inn ved større byggeprosjekter, sier Paulsen.
Fylkesmannen vedkjenner at regelverket er kranglete på dette området, men kritiserer også Oslo kommune for å ikke være tidlig nok ute for å hindre forurensning.
– Vi har myndighet til å stille krav til bedrifter og selskaper, mens kommunene har ansvar for påslipp til deres nett. Det blir problem når flere instanser er inne i samme sak, sier Kari Skogen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Hun mener også at Fylkesmannen ikke får vite om forurensningen før den er inntruffet, og at det da er for sent.
Rettssaken med Båsum Boring pågår fortsatt. Dommen vil trolig foreligge i løpet av mars 2013.