– Jeg brukte det for å gå ned i vekt
”Beate” (24) kjøpte et legemiddel som kunne ført til hjertesykdom.
Reductil er et legemiddel som står på Legemiddelverkets negativliste. Det inneholder virkestoffet sibutramin, som kan føre til hjerte- og karsykdom. På grunn av bivirkninger ble reductil og sibutramin trukket fra det europeiske markedet i 2010.
– Reductil er et middel som gjør at du ikke blir sulten, og jeg tok det for å gå ned i vekt, sier ”Beate”.
Hun kjøpte reductil fra en utenlandsk nettside i 2009 da hun bodde i Italia. Fra før brukte hun antidepressiva, så hun forhørte seg med en norsk lege om bruken av reductil sammen med andre legemidler. Legen sa at dette ikke var gunstig.
”Beate” sier hun også var klar over at reductil inneholdt sibutramin, og at dette kunne føre til sykdom.
– Jeg kjøpte likevel til to måneders forbruk, men sluttet å bruke det. Virkningene var skumle. Jeg ble veldig hyper, og hadde ikke lyst på mat, sier ”Beate”.
LES OGSÅ: Slanke- og potensmidler dominerer tollen
I Norge i 2008 prøvde hun å bestille legemiddelet acomplia fra en utenlandsk nettside, også dette for å gå ned i vekt. Acomplia står også på Legemiddelverkets negativliste, og inneholder virkestoffet rimonabant. Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk opplyser at acomplia og rimonabant ble trukket fra markedet i 2008 grunnet psykiske bivirkninger. Blant disse er depresjon og angst.
”Beate” fikk aldri acomplia i postkassen.
– Det var nok fordi nettsiden ikke var legitim, eller fordi det ble stoppet i tollen, sier hun.
– Det påvirker hjernen
Legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens legemiddelverk sier at sibutramin er et legemiddel som tidligere var lovlig til bruk ved vektreduksjon.
– Det påvirker hjernen, og det ble funnet stygge bivirkninger i forhold til hjertet. I mange kosttilskudd som forsøkes importert fra utlandet finner man fortsatt sibutramin i store doser, mye høyere doser enn tidligere godkjente legemidler inneholdt, sier hun.
Tolloverinspektør Hanne Wickstrøm sier at Tollvesenet finner mange ulovlige og falske legemidler i produkter, i kategorien slank og potens.
– I slankemidlene er det ofte sibutramin. Slankeproduktene kan også inneholde fenolftalein, som tidligere ble benyttet som avføringsmiddel, men som i dag mistenkes for å være et kreftfremkallende stoff, sier Wickstrøm.
LES OGSÅ: Registrerer med det blotte øyet
LegemidlerReklameKUPP: Nettsidene som selger slankemidler sparer ikke på kruttet i sin markedsføring. Foto: Skjermdump – Hemmer vekst av svulster
”Oda” (21) er vegetarianer og kjøpte kosttilskuddene Spirulina, Hemp Protein og Chlorella fra iherb.com for å få i seg vitaminer på en lett måte, samt få mer overskudd. Kosttilskuddene har hun nå brukt i et halvt år, uten å få noen helsemessig gevinst.
– Det sies også at Chlorella skal kunne hjelpe til med å helbrede Alzheimer, MS, slag og hemme vekst av svulster. Det har jeg liten tro på, sier ”Oda”, som ikke ønsker å stå frem med navn fordi hun ikke vil stå for kjøp av produkter hun ikke tror på.
kostMIRAKELBOKS: På enkelte nettsider blir Chlorella hyllet som grønn supermat. Foto: Simen Meisdal Har ikke satt seg inn i bivirkninger
”Oda” sier at hun ikke er så forsiktig som hun burde ha vært.
– Jeg har ikke satt meg så mye inn i hvilke bivirkninger kosttilskuddene kan gi, men jeg "googler" jo produktene på forhånd, og hører med venninner om de har noen erfaringer. At det kan finnes skjulte legemidler i kosttilskuddene er skremmende, sier ”Oda”.
Legemiddelinspektør Line Saxegaard sier at man tar en risiko når man bestiller på nett.
– Produktene er ikke nødvendigvis lovlige. Vi har funnet produkter som inneholder ukjente legemiddelsubstanser. Ofte ligner disse substansene litt på godkjente legemidler, men de er ikke kontrollerte eller testet, verken i laboratoriet, på dyr eller mennesker, og dermed kan de kan ha ukjente effekter i kroppen din, sier Saxegaard.
LES MER: