Registrerer med det blotte øyet

I perioder inneholder omtrent hver tredje pakning som kommer til Alnabru tollkontor fra utlandet legemidler eller kosttilskudd, men ingen har statistikk på hvor mye som kommer inn og hvor mye som returneres.

Mengdene av legemidler som kommer inn til Tollkontor Alnabru blir ikke registrert. Økningen av omfanget blir registrert med øyet. Foto: Nicholas Bergh

Netthandelen av legemidler vokser stadig, og mengdene som kommer inn til Norge har eksplodert de siste årene. En publikasjon fra Statistisk sentralbyrå viser at ca. 50.000 nordmenn handlet legemidler på nett i 2009. En nyere undersøkelse viser at omtrent 190.000 nordmenn i andre kvartal 2012 hadde handlet legemidler på nett i løpet av de siste 12 månedene.

Tollvesenet klarer ikke å holde tritt med hvor mye som kommer inn. Ifølge Tollvesenet kontrollerer de 1000 sendinger daglig, hvorav ti prosent av disse sendes i retur.

– Vi registrerer ikke så detaljert. Det har vi ikke kapasitet til på grunn av de store mengdene som kommer inn. Og det som blir registrert er det som blir beslaglagt og anmeldt til politiet, forteller Jon Aspelund, kontorsjef på Tollkontoret Alnabru, i Oslo.

Har merket økningen

Tollvesenet og Statens legemiddelverk har rett og slett oppdaget økningen med det blotte øyet.

– Vi merker det ved at det kommer veldig mye medisiner fra utlandet gjennom posten. Vi har hatt perioder der hver tredje sending har inneholdt medisiner eller kosttilskudd. Vi sammenligner fra år til år. I samarbeid med Posten så ser vi hva som kommer inn, sier Aspelund.

Aspelund har arbeidet på tollkontoret på Alnabru siden 1995, og har fulgt med på innstrømningen av legemidler siden den gang. Han mener at automatikken i arbeidet også er en del av forklaringen på hvorfor de ikke klarer å registrere alt som blir sendt i retur.

– Å sende tilbake pakkene går veldig automatisk hos Posten, og det er heller ikke så veldig interessant hvor mye som blir sendt i retur, mener Aspelund.

Legemiddelinspektør Line Saxegaard, ved Statens legemiddelverk, bekrefter at de ikke har en oversikt over hvor mye som kommer inn av falske og ulovlige legemidler hver dag.

– Vi vet ikke hvor mye falske legemidler som kommer inn i Norge hver dag. Det gjøres en kontroll av Tollvesenet, og det er stikkprøvebasert. Ved hjelp av Posten trekker man ut det man tror kan være kosttilskudd eller legemidler, forteller Saxegaard.

LES OGSÅ: Forutså ikke eksplosjon av privat legemiddelimport

Ender opp med anmeldelse

Tall som Toll- og avgiftsdirektoratet har oversendt til Journalen, viser at det har vært 44 anmeldelser fra 2009-2012 på grunnlag av legemidler, men selve anmeldelsesgrunnlaget er smugling. Bare fem av anmeldelsene hadde «annet grunnlag». Videre informerer de om at det ikke skilles mellom falske/ulovlige og smuglede legemidler.

kontorsjefTØFF TOLLTRAFIKK: Jon Aspelund, kontorsjef på Tollkontor Alnabru, sier at de ikke har ressurser til å registrere hvor mye legemidler de stopper og sender tilbake. Foto: Nicholas Bergh 

Aspelund kan informere om at Tollkontoret Alnabru anmelder totalt 900 forhold i året. Legemidler som inneholder narkotika eller dopingmidler, eller som har et såpass stort omfang at det blir politianmeldt, er en liten del av denne totalen.

– Dette er bare hos oss på Alnabru, og i tillegg beslaglegges det på Gardermoen. Til sammen blir det vel rundt 2500-3000 beslag av tabletter i året, forteller Aspelund.

Det aller meste av post fra utlandet blir kontrollert på Gardermoen eller på Alnabru tollstasjon, men noe blir også kontrollert av Tollvesenet andre steder i Norge, eksempelvis på Post i butikk.

LES OGSÅ: Slanke- og potensmidler dominerer tollen

Rekordåret 2012

I fjor meldte de norske mediene om et rekordår av netthandel av legemidler og kosttilskudd. Bakgrunnen for det var den årlige Pangea-aksjonen, som Norge har deltatt i de fire siste årene. Tollen kontrollerte 1000 pakker i Oslo-regionen. 148 forsendelser ble stoppet på grunn av ulovlig import av medisiner, som kommer fra utenfor EØS-området, eller fordi de inneholder falske eller ulovlige medisiner. 14 av forsendelsene ble anmeldt.

Under aksjonen ble det stoppet medisiner mot hjertelidelser, epilepsi, Alzheimer, depresjon og søvnproblemer. I tillegg var det blodtrykksmedisiner og pakker med penicillin, samt slankepiller som inneholdt legemidler tatt av markedet på grunn av farlige bivirkninger.

Pangea-aksjonen er det nærmeste Toll- og avgiftdirektoratet, Legemiddelverket og politiet kommer en registrering av omfanget som kommer til den norske grensen.

Politiet har ikke en eksakt anmeldelsesstatistikk over legemidler, fordi disse går under narkotika- og dopingsstatistikkene. Det vil si at både legemiddel-, narkotika- og dopingsaker blir vurdert etter Legemiddellovens paragraf 31.

 

LES MER HER:

Vi kjøper produkter ingen har kontroll på

 – Jeg brukte det for å gå ned i vekt