Slanke- og potensmidler dominerer tollen
Hva som bestilles fra utenlandske nettsider, har liten sammenheng med det som kjøpes på apotek.
Ifølge Reseptregisteret er det smertestillende og antibiotika som er de to legemiddelgruppene flest nordmenn fikk resept for i 2011. Like bak følger blodtrykksmidler og allergimidler.
Tolloverinspektør på Alnabru tollkontor i Oslo, Hanne Wickstrøm, forteller imidlertid at det er andre typer legemidler som dominerer nettsalget.
– Det er mye ulovlige og falske legemidler av typen slankemidler og potensmidler. Mange av disse produktene lover mye, men så inneholder de ingenting, forteller Wickstrøm.
Hun sier at internett-selgerne har funnet måter å omgå EØS-restriksjonene.
– Det er ikke lov å importere legemidler fra land utenfor EØS, så mye blir pakket om i England for å komme inn i Norge. Legemidlene kommer også fra andre land i Europa, men også fra for eksempel Kina og India, sier Wickstrøm.
Se hva Wickstrøm finner i tollen:
LES OGSÅ: – Jeg brukte det for å gå ned i vekt
– Flaut å gå til legen
For de fleste slankemidler og potensmidler trenger man resept fra legen. Trond Markestad, leder for Råd for legeetikk, tror mange kjøper disse legemidlene på internett fordi det oppleves som flaut å spørre en lege om resept.
– Man vet at problemer knyttet til seksualitet oppleves som vanskelig å ta opp i en konsultasjon, både for pasient og lege, sier Markestad.
Han tror dette også gjelder slankemidler.
– Overvekt er ganske skam- og tabubelagt. Det er mange som ønsker å slanke seg, dermed blir det et stort marked for medikamentell slanking. Kombinasjonen skam, stort omfang av disse legemidlene på verdensbasis og mangel på medikamenter i Norge er et funn for internettmarkedsføring, poengterer Markestad.
Hør hva legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens legemiddelverk tror er årsaken til at vi kjøper slanke- og potensmidler på nett:
LES OGSÅ: Vi kjøper produkter ingen har kontroll på
Bruker Alzheimer-medisiner for å bli smartere
Slankemidler og potensmidler har lenge dominert de legemiddelrelaterte pakningene Tollvesenet kommer over på Alnabru. Men Hanne Wickstrøm forteller at hun også har merket seg en ny trend de siste årene.
– Vi finner stadig mer av såkalte ”bli-smart-legemidler”. Dette er Alzheimer-medisiner som friske mennesker tar for å bli smartere og mer våkne, sier Wickstrøm.
Adskilte markeder
De nye trendskiftene bidrar til at stadig flere kjøper legemidler fra utenlandske nettsider. Men Erling Ulltveit, seniorrådgiver i Legemiddelindustriens landsforening, tror ikke useriøse aktører på nett er i direkte konkurranse med den lovlige legemiddelindustrien.
– Vi tror ikke det betyr så mye for omsetningen til medlemmene våre. Mange som kjøper illegalt, ville aldri ha kjøpt lovlige legemidler, sier Ulltveit.
LES MER: