Slik svindlet de staten med lånte kyr
Seks gårdbrukere i Stjørdal er anmeldt for å ha svindlet til seg 2,9 millioner kroner for mye i produksjonstilskudd. Dette er tidenes største sak av sitt slag i Norge.
– Dette er den første saken som er anmeldt for juks med produksjonstilskudd i Norge, sier seniorrådgiver Hanne Klægstad i Landbruks- og matdepartementet.
Seks gårdbrukere i Stjørdal i Nord-Trøndelag ble i juni 2012 anmeldt og mistenkt for grovt bedrageri. Årsaken er at de hadde mottatt 2,9 millioner kroner mer i tilskudd enn de hadde krav på i 2007 og 2008.
Leide bort kyrene
Den antatte hovedmannen bak den anmeldte svindelen er ifølge sakspapirene en 48 år gammel gårdbruker fra Stjørdal. Han har drevet spesialisert storfekjøttproduksjon siden 1988, og samdrift med en nabo siden 2001. Etter hvert fikk han for lite beiteareal, og ville kjøpe nabogården. Kjøpet gikk ikke i orden, og bonden bestemte seg for å leie ut ammekyrene til totalt fem andre personer som var familie og naboer. De inngikk en muntlig avtale om dette, og eneste betaling for leien var kalvene som ble født. Stjørdal kommune var kjent med løsningen.
Hver enkelt gårdbruker søkte og fikk produksjonstilskudd for de leide dyrene. Dette gjorde at de samlet fikk melket mest mulig penger ut av tilskuddsordningen, siden satsene for tilskudd ved et lavt antall dyr er størst. Ved å fordele dyrene fikk de maksimalt i tilskudd per dyr på alle gårdene.
Tomme foretak
For å kunne motta tilskudd det ha blitt opprettet såkalte «tomme foretak». Her var eneste inntekt statlige tilskudd, og utgiftene var kjøp av varer og tjenester fra 48-åringen. Disse firmaene på gårdene skal ha vært utelukkende etablert for å få tilskudd, og det var 48-åringen som antas å være arkitekten bak svindelmetoden.
Tilskuddstriksingen ble avslørt i 2009, da Fylkesmannen i Nord-Trøndelag reiste ut på kontroll etter tips. De konkluderte med at det var brudd på forskriftene for å få produksjons- og avløsertilskudd, og at det hadde vært et omfattende og ulovlig samarbeid. Da var det krav om tilbakebetaling av til sammen 815.000 kroner.
– Vi er ikke juksemakere. Det vi har gjort er å drive landbruk, prøvd å skape noe, sier 48-åringen til Trønder-Avisa.
Les også: Bønder slipper billigere unna med tilskuddsjuks
Økte 2,1 millioner
I april 2011 stadfestet og delvis opphevet Statens Landbruksforvaltning (SLF) vedtaket fra Fylkesmannen, men Landbruks- og matdepartementet mente SLFs vedtak inneholdt mange feil og ugyldigheter og overprøvde dette. I mars 2012 fikk bøndene brev fra departementet om at beløpet de må tilbakebetale hadde vokst fra 815.000 kroner til 2,9 millioner kroner, samt renter på 351.000 kroner. Departementet mener det var grovt uaktsomt og forsettlig, med vilje og viten.
Det har ikke vært tradisjon for å anmelde svindelsaker i forvaltningen tidligere. Dette er den første saken departementet har anmeldt, og det har aldri tidligere vært noen straffesaker.
– Dette er den første saken av sitt slag departementet har behandlet noensinne. Vi har lagt mye ressurser og arbeid i denne saken, og det sier seg selv at vi ser alvorlig på dette når vi går til det skritt å anmelde, sier seniorrådgiver Hanne Klægstad i Landbruks- og matdepartementet.
– Det er ikke avdekket lignende saker. Om årsaken er at det ikke skjer, eller om vi ikke klarer å oppdage det, er vanskelig å si. Men vi legger nå mer trykk på dette, og jeg tror vi vil se mer strengere reaksjonsformer, som anmeldelse, i tiden som kommer, sier Klægstad.
Full stopp i saken
Saken ble overført til Økoteam i Nord-Trøndelag politidistrikt i juni i 2012.
– Alle de anmeldte har bedt om advokat, og søkt bistand i samme advokatfirma. Dette er problematisk, og vi har sendt dem brev og bedt dem å bytte. Derfor er det foreløpig lite nytt i saken, og de mistenkte har ikke avgitt forklaring ennå, sier etterforsker og politiførstebetjent Annar Sparby til Journalen.
Han forklarer at saken vil bli prioritert utover våren.
– Jeg er nå alene på avdelingen, og har 75 saker som skal behandles. Men dette er en stor og alvorlig sak vi vil prioritere, samtidig som det er en tidkrevende og komplisert sak med mange parter, sier etterforskeren.
Alle de anmeldte har ønsket forsvarer fra advokatfirmaet Stenstrup og Stordrange i Trondheim. Advokatfirmaet bekrefter dette, men vil ikke kommentere saken ytterligere.