Matkulturen på Cuba blomstrer, men det er usikkert for hvem. En delt matkultur
Etter at det ble lov å starte opp private restauranter på Cuba i 1995, har antall restauranter økt. Men kundene er omtrent bare turister.
Sadiel er 24 år. Han bor i hovedstaden Havanna og deler leilighet med mor, far og to søsken. Her spiser de omtrent alle måltidene sine, og de benytter enhver anledning til å spise sammen.
– Noen dager jobber jeg sent, men for det meste spiser jeg middag og lunsj med familien hver dag. Det er en tradisjon, sier Sadiel.
Han skiller seg ikke ut fra resten av vennegjengen. Det er ingen vane for cubansk ungdom å spise ute. Under kan du se en video om cubanske matvaner.
– Vi spiser ute ved store anledninger som bryllup og bursdager, men i hverdagen skjer det veldig sjelden fordi det er for dyrt. I de fleste restauranter må man betale med turistvalutaen CUC, som er verdt 25 ganger mer enn valutaen vi får lønnen vår i, CUP. Det gjør det vanskelig for oss, forklarer han.
Delt økonomi
På Cuba fører den delte økonomien til et skille mellom lokalbefolkningen og turistene. Selv om det i teorien skal være en lokalpris for cubanere og en turistpris for turister, flyter dette over i hverandre og gjør det vanskelig for cubanere å strekke til.
En gjennomsnittlig månedslønn tilsvarer 120 NOK. Sadiel forteller at 90 prosent av cubanske lønninger brukes på mat. Ofte er det mangel på varer i butikkene, og han må hamstre matvarer når han har sjansen.
Cubanerne har fortsatt rasjoneringskort som gjør at de får gratis basisvarer. Rasjoneringskortet brukes én gang i måneden, men matmengden er langt fra nok til én måneds forbruk.
Egen McDonalds-kopi
Den største påvirkningen i cubansk matkultur skjedde under den spanske kolonitiden. Det cubanske kjøkkenet er en blanding av spansk, afrikansk og karibisk mat, og basisingrediensene er ris og bønner. Ifølge familien til Sadiel har de spist det samme gjennom generasjoner. Yndlingsretten hans er arroz amarillo. I videoen under kan du se hva retten inneholder og hvordan du kan lage den:
Det er ingen internasjonale matkjeder i landet, men de har en fast food-restaurant som er cubanernes svar på McDonalds.
– El Rapido finner man flere steder på Cuba. Der får man kjøpt fast-food som hamburger, sandwich, pizza og pommes frites. Det er noen få cubanere som går der, men jeg forstår ikke hvor de får pengene fra, ler Sadiel.