Den nederlandske arkitekten Jan Sonkie (68) har internett og kan chatte med familien hjemme, men under én million i Malawi har samme mulighet. Familie på tvers av landegrenser
Jan Sonkie har akkurat avsluttet en times lang samtale med datteren sin i Nederland. Nå sitter han i en lenestol av skinn og blar i et familiealbum med sort-hvitt bilder fra barndommen hans. Bildene er fra Ny Guinea, hvor han vokste opp. Men de siste 38 årene har han bodd i Malawi.
Fra Ny Guinea til Nederland og Malawi.
Sonkie ble født i Nederland 1945, men vokste opp i fra Ny Guinea utenfor Australia sammen med foreldrene sine som flyttet dit. Etter elleve år side om side med lokalbefolkningen dro han til Nederland for å ta ingeniørstudier og senere arkitektur. Men studieoppholdet i Nederland ga han ikke mersmak på livet i det kontinentale Europa.
–Jeg fortalte foreldrene mine, som enda var i Ny Guinea, at så fort jeg ble ferdig med studiene mine kom jeg til å dra vekk. 23. oktober 1975 avsluttet jeg studiene i Nederland og 8. november var jeg på plass her i Malawi. Og siden har jeg vært her, sier Sonkie og smiler. Den langstrakte mannen går barbeint og han har ikke tatt bryet med å kneppe de øverste knappene på skjorta.
fotballhuset foto Martin Holvik Fotballhuset ble tegnet med datamaskin. - det ville tatt evigheter å tegne det ut, sier Jan Sonkie. Foto: Martin Holvik Bygget fotballhus
Sonkie er mest kjent i Malawi for det private huset han har tegnet og bygget: En diger fotballformet konstruksjon på toppen av en tre meter høy mursøyle. I alle vinkler, vegger og vinduer kan man spore den sekskantede formen.
Huset har blitt en aldri så liten turistattraksjon. Til og med BBC har vært på besøk i huset, der det ruver i terrenget omgitt av lave murhus med stråtak. En slik konstruksjon ville aldri kunne bli bygget i regelstyrte Nederland, mener Sonkie.
– I Nederland har du alle byggereglene fra kommunen. Veggene må være så og så høye, og så og så brede. Alt er gjennomregulert til hver minste detalj, som du må drøfte med en eller annen spesialist.
Her i Malawi er du på egenhånd. Du må gjøre alt selv, og du regulerer alt selv. Hvis du ønsker å gjøre noe på en annen måte, så gjør du det bare!
familieveggen sonkie foto Martin Holvik Kan chatte med familien
Kanskje er også mangelen på regler og friheten i Malawi en av grunnene til at han trives så godt her, i «the warm heart of Africa». Men familien spiller også en viktig, mener han.
Han er gift for andre gang og har fire barn til sammen. De to døtrene hans giftet seg med hver sin nederlender og har vært på lengre opphold i Malawi gjennom jobb og forretninger. En av døtrene tok sikte på å bo i Malawi med mannen sin, men de dyre privatskolene tvang dem tilbake til Nedeland.
Men til Sonkies glede bor begge sønnene hans i Malawi.
– Og disse to guttene mine vil aldri stikke av til Nederland! Faktisk er sønnen min så sikker på at han vil være her at han har lyst på et malawisk pass. Jeg prøver å få ham bort fra disse tankene, men han har absolutt ingenting å gjøre med Nederland, sier Snokie.
Kun de rikeste har internett
Han holder kontakt med familien gjennom internett og Google Chat. Bare et par timer tidligere hadde han en lang samtale med datteren sin i Nederland.
Malawi er ett av de fem mest fattige landene i verden og derfor har kun de mest ressurssterke har råd til Internett. Under en million av Malawis 16 millioner innbyggere er på nett, viser tall fra The World Fact book. Sonkie har blitt med på den internettrevolusjonen som har skjedd i løpet av de siste 20 årene.
–I gamle dager var det mye vanskeligere å holde kontakt med familien, men nå er det blitt mye enklere.
– Internett og datamaskiner har forandret livene våre så det er nesten ikke til å tro. Når jeg gikk på universitetet måtte vi kalkulere selv. To pluss to er lik fire. Nå bruker vi kalkulatorer. Vi pleide å tegne for hånd, og jeg sverget at jeg aldri skulle bruke en datamaskin. Men dette huset kunne aldri vært tegnet uten hjelp av en datamaskin.
En telefonkiosk til besvær
Sonkie kjenner godt til forskjellen før og etter kommunikasjonsalderen. Han forteller at han ofte hadde problemer å komme hjem til avtalt tid når han var på forretningsreiser til Malawis hovedstad Lilongwe.
Spesielt gikk dette utover hans tidligere kone, som ventet ham til en bestemt tid. Han pleide å ringe henne for å fortelle henne at han kom for sent hjem. Men dette var tiden før mobiler og internett.
Da bussen stoppet halvveis på reisen hjem, sprang han ut for å ringe til kona. Først til postkontoret i Zomba, hvor det skulle henge to telefonautomater. Begge automatene var borte. Så dro han til busstasjonen, men i telefonrøret var det ingen summetone å finne.
–Jeg dro til tre forskjellige steder. Det tok meg halvannen time lengre tid, men jeg fikk aldri ringt hjem fordi det var umulig. Da jeg kom hjem var hun irritert på meg, og det eneste jeg kunne si var at jeg kom hjem for sent fordi jeg hadde prøvd å ringe deg, sier han.
Nå har Sonkie laptop og mobiltelefon. Han ser både positive og negative sider med utviklingen.
– På den ene siden gjør det mange ting mye enklere. Ærlig talt kan du gjøre en helt del mye raskere enn før. Mange på min alder greier ikke å tilpasse seg data og mobiltelefoner, men jeg har alltid fulgt med i utviklingen.
– På den andre siden gir kommunikasjonsmidlene deg så mange muligheter og anledninger til å ta kontakt. Det krever mer av deg. For eksempel Facebook. Jeg bruker det ikke lenger fordi det stjeler bare tid fra deg.
Sonkie har levd et liv på tvers av landegrenser. Det har ført til at familie og venner ikke er samlet på ett sted. Tenker han ikke noensinne at det hadde vært enklere å bo i et land, ha jobb der og ha familien samlet?
– Nei, jeg synes alt er mye enklere her i Malawi. Hvis du vil møte et familiemedlem i Nederland må du først ringe for å gjøre en avtale. Her er det annerledes. Du kan bare stikke innom huset, se om de er der og gå rett inn. Det er det som er forskjellen!