Kodenavn Julio

Han kjempet på geriljaens side i borgerkrigen i Guatemala. Mange av hans venner ble drept. Teodolo tror ikke det var forgjeves.

Teodolo Tzoj Domingo var femten år da han meldte seg inn i den katolske kirken, og når han fylte atten fortalte presten ham om grunnlovsbestemmelsen og arbeidernes rettigheter. Teodolo ble kjent med den urettferdige fordelingen av rikdom og land i Guatemala.

I 1975 eide et fåtall av rike familiene med europeisk herkomst mesteparten av av all jorda. De fattige mayaindianske bøndene ble nødt til å arbeide for luselønn på plantasjene. Dette ble Teodolos politiske oppvåkning, og han satt seg i kontakt med arbeiderorganisasjonene. Da han selv begynte å organisere arbeider der han arbeidet, truet sjefen ham. Da han til slutt mistet jobben, fortsatte han å møte arbeidskameratene på nattlige møter. De organiserte okkupasjoner av kaffeplantasjer for å krevde bedre lønn og arbeidsforhold.

 

Fryktet for sitt eget liv

På slutten av 70-tallet begynte ledere av arbeiderorganisasjoner og revolusjonære grupper å forsvinne. Teodolo fryktet at han selv skulle bli kidnappet og, i verste fall, torturert og drept. Han flyktet til Mexico. Der ble han i ett år og seks måneder. Men han kunne ikke sitte i nabolandet og se på det som skjedde i Guatemala. Han følte han hadde en viktig jobb å gjøre for sitt folk og bestemte seg for å dra til bake. Hvis han døde skulle det bli for kampen mot urettferdighet.

Da han kom tilbake var han ikke lenger kirkens mann, nå kom han tilbake som geriljasoldat. Han tok kodenavnet Julio, etter sin far, og dro opp i fjellene for å slå seg sammen med ORPA (Det bevæpnede folks organisasjon). Der ble han til fredsavtalen ble underskrevet i 1996. Da hadde borgerkrigen i Guatemala vart i 36 år.

Revolusjonsmusikk

Teodolo fortsetter arbeidet for bønders og indianernes rettigheter også etter borgerkrigens slutt. Arbeidet går først og fremst ut på å skaffe jordløse bønder landområder, slik at de kan etablere planasjer og produsere sine egne produkter. Teodolo var med på den demonstrasjonen som presset regjeringen til å opprette et jordsfond, som kan gi lån på gode vilkår til kjøp av land. Dette er noe av det han er mest stolt over. I begravelsen sin skal han ha revolusjonsmusikk.