Bernadine (49) fra Kuching lever av å lære bort hjemmelaget, malaysisk mat. Lærer bort mattradisjoner
I Malaysia betyr mat alt. I mange byer tilbys det matlagingskurs for at både lokale og turister skal lære å lage malaysisk mat i sitt eget hjem. Bernadine er lærer på matlagingskurset Bumbu Cooking Class i Kuching i Sarawak.
– Formålet med kurset er at vi tar den tradisjonelle matlagingen vi har med oss fra hjembygda inn til storbyen, så vi kan lære bort det vi kan, sier Bernadine.
Ifølge henne er malayserne nært knyttet til maten de spiser, ettersom den som oftest kommer rett fra regnskogen.
– Jeg har elsket å lage mat siden jeg var liten jente. Jeg lærte å lage mat av bestemoren min som var veldig streng. Jeg lager mat med kjærlighet, og nyter å lage mat sammen med dem som deltar på kurset, sier Bernadine, som arrangerer kurset med svogeren sin tre ganger i uken.
– Krydderne gjør maten vår unik, forklarer Bernadine. I retten Sarawak Chicken Curry, som er en lokal vri på den indiske klassikeren, blandes alle krydder sammen i en wok med kokosmelk. Dette gir en helt spesiell smaksopplevelse.
Sarawak Chicken Curry
Ingredienser:
2 kyllinglår
3 poteter, på forhånd fritert i olje
1 stor løk
Ingredienser som skal mortes:
Sitrongress (1 stilk)
Galangal (2 skiver)
Fersk ingefær (2 cm)
Hvitløk (4 fedd)
Sjalottløk (6 stk)
Krydder:
Karripulver
Karripasta
Karriblader (5 stk)
Vikingmelk eller kokosmelk
Kanelstang
Pandanblader (kan sløyfes)
Stjerneanis
Chili (så mye du selv liker)
Marinèr kyllinglårene med krydderne og melken kjølig over natten. Stek de mortede ingrediensene på høy varme i litt olje i 15 minutter. Hvis det brenner seg er dette bare bra. Når det dufter sterkt, tilsett kyllingen, potetene og løken og la surre til kjøttet er mørt.
Kenny (29) fra Kuala Lumpur er på matlagingskurs for å lære malaysisk tradisjonsmat for første gang. Han vil heller spise maten fra hjemlandet sitt enn å dra på KFC.