Lar seg ikke knekke
Bare to år etter Utøya-opplevelsen og tapet av søsteren Bano, stiller Lara Rashid som 11. kandidat på Akershus Arbeiderpartis stortingsliste. Men om det er politiker hun vil bli, vet hun ikke.
De rødmalte leppene smiler stort mens hun fikler med en bukett med røde roser.
– Vil du ha en rose fra Arbeiderpartiet? spør Lara Rashid (19) forbipasserende.
Bare to dager før valget har Rashid stilt seg opp sammen med andre aktive i Akershus Arbeiderparti og Akershus AUF på valgstand inne på Ski Storsenter. I en stor sirkel har partiet samlet seg sammen med partiene Høyre, Venstre og FrP for å sanke inn de siste stemmene.
Et flott bilde på demokratiet i Norge, kalte Jonas Gahr Støre det under et besøk på valgstanden senere samme dag.
Den lange veien
I 1999 innvandret fem år gamle Lara og familien til Norge fra borgerkrig i den irakiske delen av Kurdistan. Lara Rashid har få minner fra oppveksten i Irak, men det lange brune håret, det kurdiske språket hjemme og feriene i irakiske Kurdistan er noen av grunnene til at hun i mange år følte seg mer kurdisk enn norsk.
Etter et kort opphold i Nesbyen flyttet de inn i asylbolig på Nesodden, bare 25 minutter med ferge fra Aker brygge i Oslo. Sammen med søsknene Bano og Ali begynte hun på skole på Nesodden, og hun ble fort sett på som den rare jenta som ikke kunne norsk. De som ikke kunne snakke norsk fikk ikke være med å leke.
– Jeg husker noen jenter som gjemte sekken min. Da jeg spurte dem hvor den var svarte de ”vi skjønner ikke hva du sier”.
I 2005 fikk familien oppholdstillatelse og i 2009 fikk de norsk statsborgerskap. Familien flyttet til et rekkehus ved sentrum av Nesodden, og ble tatt godt i mot av naboer.
For Lara ble ungdomslivet fylt av mange gode venner, håndball, fotball , engasjement i Arbeiderpartiets ungdomsfylking (AUF) og tid med familien.
Bli bedre kjent med Lara Rashid i denne videoen:
Det store tapet
Samhold har alltid vært viktig i familien Rashid.
– Familien kommer aller først for meg. Uansett hva som skjer i livet mitt, uansett tragedier, ulykker, hvor mange venner jeg mister, hvor mange kjærester jeg får og mister, så vil jeg alltid ha familien.
Når Lara får spørsmål om tapet av søsteren Bano under massakren på Utøya 22. Juli 2011 stivner ansiktet til. Det er over to år siden terroren, men Lara føler seg sikker på at denne hendelsen alltid vil henge over familien som en mørk sky.
– Det har vært to veldig tøffe år for oss og det er fortsatt veldig tøft. Det har blitt lettere å leve med det nå, men det vil jo alltid påvirke oss, forteller hun.
Under mobbingen på barneskolen holdt søstrene sammen og Lara beskriver dem som nærmest bestevenner. I rekkehuset på Oksval henger det bilder av Bano på de fleste veggene.
– Jeg slet lenge med depresjon og konsentrasjonsvansker. Heldigvis fikk jeg god hjelp av lærere og venner, sier hun og legger til et lite smil.
Målet videre
Rett etter søsterens bortgang valgte Lara likevel å tre inn i Banos verv som leder av Nesodden AUF. I januar 2013 gikk hun av, for da ble det viktigere å konsentrere seg om det siste halvåret på videregående.
I dag sitter hun i AUFs sitt fylkesstyre og er listet opp som 11. Kandidat for Akershus Arbeiderparti. Ved valget fikk partiet bare fem kandidater inn fra Akershus, og Lara fikk ikke muligheten til å bli vara på Stortinget.
– Jeg vil alltid ha et samfunnsengasjement, og jeg vil alltid være interessert i politikk, men om det er politikere jeg vil bli, det vet jeg ikke. Jeg kan gjøre en endring ved å bli journalist, og jeg kan forandre verden ved å jobbe i norsk folkehjelp. Vet ikke hva jeg vil gjøre politisk, men vet at jeg vil gjøre en forskjell, sier Lara avsluttende og smiler.
Hun brenner for internasjonal politikk og inkludering. Hun brenner for at andre skal få det like bra som hun har fått det.