Miljøfyrtårnet

Han strekker seg 195 centimeter over bakken, og har forent liv og politikk som førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Telemark.

Bruinvis har både laftehus, solcellepanel og sukkererter på tomta si. Foto: Trym Mogen

Om du skal besøke Ron Bruinvis kjører du forbi Mæl, gjennom Austbygd og en mil i en svingete, slakk oppoverbakke. Etter omlag 400 høydemeter flater veien ut. Jo lengre man kjører, jo større avstand blir det mellom de få, små hyttene. Trærne står tett langs autovernet, men tidvis åpner det seg, og avslører en spektakulær utsikt over Tinnsjøen, fjell og daler. Etter en snau time kan du ta til høyre, ned på skogsveien som ender på gårdsplassen til Ron Bruinvis.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Her har han altså bosatt seg, i Hovin i Tinn i Telemark, i et hus han selv har planlagt og vært med på å bygge. Med hjelp fra lokal arbeidskraft, ekspertise og materialer har Bruinvis bygget et lavforbrukshus. Vannet i huset er varmet opp av solenergi. Alt av varme blir resirkulert, gjennom et intrikat rørsystem som det brukte varmtvannet renner gjennom. Slik sprer overskuddsvarmen seg til hele huset.

Vedfyring er også en av hans viktigste varmekilder, men han bruker kun ved som er hogget når det er på sitt tørreste, fordi det har minst utslipp. Varmen fra peisen og komfyren går heller ikke til spille, det blir spredt rundt i huset. Rom som kan være kalde, er lagt til den nordligere siden av huset, mens stue og kjøkken ligger på sørsiden.

Frosker til folket

Foran huset har han bygget opp to amfibiedammer. Disse er også med på holde varmen oppe, slik at strømforbruket reduseres. De er også en del av Bruinvis biinntekt ved siden av sitt politiske arbeid. Gjennom foretaket Natur i Fokus reiser han rundt i landet og anlegger hagedammer. Engasjementet for natur, miljø og mangfold strekker seg seg altså utover det politiske.

Blir ikke ferdig

Bruinvis har presset strømforbuket ned til til 3000 kw/t strøm i året, som tilsvarer en syvendedel av en gjennomsnittlig husstand. Prosessen har tatt ti år, og ifølge han selv er han ikke ferdig ennå.
- Det er som et hvilket som helst annet hus som er bygget av private personer. Det er alltid litt listverk eller småpuss igjen. Forbruket kan også presses enda lavere.