Veien tilbake til Europa

Forrige kamp hun spillte tok hun OL-gull i London. Etter et to år på sidelinjen forsøker Amanda Kurtovic (23) å få fart på karrieren på Oslo Øst. Første mål: EM.

Jubelbrølene kan høres fra parketten. Oppsal-spillerne har nettopp scoret ett av sine totalt 27 mål i toppoppgjøret i eliteserien mot Tertnes. De blåkledde er i stormform i sin egen hjemmearena, selv uten sin største stjerne.

To rader bak innbytterbenken, på tribunen, sitter Amanda Kurtovic. Hun kikker ut mot parketten hvor venninnene spiller for poeng. Oppgjøret mot Tertnes er godt i gang, men som så mange ganger tidligere må talentet ta til takke med å kikke lengtende ut på parketten. Hun er blant de drøyt 1.000 tilskuerne.

Da Oppsal-spillerne varmet opp med ball, satt Kurtovic og varmet opp på sykkel i bakgrunnen.

SE VIDEO NEDERST I SAKEN

Kurtovic2 

 

11. august 2012:

For norske håndballsupportere er ikke denne dagen som alle andre. OL-finalen i håndball for kvinner skal spilles i Stratford, London. På laget er blant andre den da 21 år gamle Amanda Kurtovic. De snaut 10 000 menneskene på tribunen får se to solide defensive lag som kjemper om OL-gullet. Til pause er stillingen 13-10. Andreomgangen blir enda jevnere, men etter en tøff kamp kan endelig de norske jentene juble. De har tatt OL-gull, og forsvarer dermed tittelen fra 4 år tilbake i tid. Amandas først OL ender med en gullmedalje som hun kan ta med seg hjem til Viborg. Lite visste hun da om at dette skulle bli en av hennes siste kamper på toppnivå på to år.

- Finalen mot Montenegro var vel den siste kampen hvor jeg spilte på mitt beste, sier Kurtovic.

I midten av september i år var hun tilbake i norsk elitehåndball med fem scoringer mot Byåsen i Trondheim. De siste ukene har vært en gedigen opptur for Amanda Kurtovic.

- Nå spiller jeg uten smerter. Det er to år siden sist, og det har vært de deiligste ukene i livet mitt. Tidligere har jeg alltid tatt det for gitt at jeg kan spille handball, sier 23-åringen smilende.

Men gleden ble kortvarig. Bare dager etter et vellykket comeback på norsk jord, ble 23-åringen nok en gang satt på sidelinjen. Denne gangen med en tommelskade. Denne skaden er mindre alvorlig enn skulderskaden hun har slitt med over lang tid, men er likevel et tilbakeslag.

Ble gitt ultimatum

Etter å ha gått fra suksess til suksess i 2011 og 2012, med VM- og OL-gull som de største merittene, skiftet Kurtovic klubb. Larvik ble byttet ut med den danske storklubben Viborg. Der ventet et langt skadeavbrekk. En skulderskade satte håndballtalentet ut av spill mer eller mindre sammenhengende i to år.

I etterkant av Danmark-oppholdet har Kurtovic langet ut mot oppfølgingen hun fikk hos Viborg.

- Jeg fikk ikke noe oppfølging. Det var en skandale. Den eneste hjelpen jeg fikk var fra Olympiatoppen, og heldigvis ville landslaget hjelpe meg. Uten dem aner jeg ikke hvor jeg hadde vært nå, virkelig, sier hun om oppholdet.

Våren 2014 var Kurtovic ferdig i Viborg. Det var ingen enkel oppgave å velge veien videre, og om hun skulle fortsette i utlandet, eller reise hjem til Norge.

- Jeg hadde noen muligheter til å dra til utlandet, men jeg følte at jeg ikke var klar i det hele tatt. Jeg hadde lyst til å ha en trygg ramme, og spille en sesong uten smerter og komme meg tilbake til landslaget. De satte noen krav, og skulle jeg ha full oppfølging av dem måtte jeg være i Oslo-området.

ThorirLandslagssjef Thorir Hergeirsson mener Amanda har muligheter til å komme tilbake på landslaget allerede denne sesongen. Foto: Norges Håndballforbund 

Sjef for Norges damelandslag i håndball, Thorir Hergeirsson, bekrefter at landslagsledelsen stilte klare krav til 23-åringen før hun til slutte endte opp med å signere for Oppsal.

- Amanda sto ved en korsvei, og jeg stilte et ultimatum om at hvis hun skulle få hjelp og oppfølging fra landslaget og olympiatoppen, må hun være i nærheten av Oslo den nærmeste tiden. Derfor ble Oppsal aktuelt, sier Hergeirsson.

Fortsatt EM-håp

Det har blitt knapt med spilletid for Amanda Kurtovic siden OL-gullet i august 2012. I desember venter nok et mesterskap for de norske håndballjentene, når EM i Ungarn og Kroatia kastes i gang. Med Sandefjord-jenta på plass i ny klubb, utelukker ikke Thorir et snarlig comeback på landslaget for Kurtovic.

- Vi vet at en frisk Amanda er en spiller med veldig spennende kvaliteter. Hun så bra ut nå i sommer, og debuterte fint mot Byåsen. Det har sett bra ut, og EM er absolutt en mulighet, sier Hergeirsson.

Heller ikke Kurtovic selv legger skjul på at videre landslagsspill er et mål når hun finner tilbake til storformen.

KurtovicOL.jpg 

- Jeg tar det dag for dag. Målet er å spille en god sesong for Oppsal, og spille meg inn på landslaget igjen. Så får jeg ta det derfra.

Å være frisk fra skulderskaden som har plaget henne i to år, er et stort skritt i riktig retning. Men skal vi tro Kurtovic selv, er det en lang vei å gå før hun er tilbake på nivået som gjorde henne til en av Norges største håndballprofiler.

-  Det er fortsatt lenge til. Det er når jeg kan gjøre de nøyaktig samme tingene som da, uten å tenke på om det kommer til å gjøre vondt. Før kunne jeg stå på 13 meter og banke ballen i krysset. Det kan jeg ikke nå, sier hun.

Helt ny tilværelse

Kontrastene er store mellom hennes to forrige klubber, og Oppsal. Amanda har gått fra å spille håndball i de største arenaene i Europa til å spille i en liten arena i skogene utenfor Oslo sentrum. Det er lite som vitner om at en av verdens beste håndballspillere for to år siden nå spillerl akkurat her. Larvik og Viborg kjemper fortsatt i toppen av europeisk håndball. Hennes nye klubb, Oppsal, endte i fjor som nummer ni i norsk eliteserie.

Oppsal.jpg 

- Forskjellen er vel at i Larvik og Viborg spiller man på internasjonalt nivå. Det er litt mer matching på trening, og man må være mer fokusert. Men innsatsen, viljen og treningsmoralen er helt lik.

I Larvik og Viborg var hun håndballspiller på heltid. I Oslo er hun tilbake på skolebenken. På dagtid studerer Kurtovic hudpleie. Profflivet er umulig i Oppsal.

- Alle her må gå på skole eller jobbe ved siden av håndballen for å overleve, sier 23-åringen.

Etter flere år med skader, har Kurtovic åpnet øynene for å ta en utdannelse ved siden av idretten.

- Skole er det viktigste man gjør, hobby eller idrett får være for gøy ved siden av. Det er greit å ha noe å falle tilbake på, sier Amanda Kurtovic, som tross to tunge år i Danmark ikke utelukker en ny periode som utenlandsproff.

- Nei, jeg har lyst til å dra ut igjen, sier hun.