– Jeg har blitt en krigsreporter i mitt eget land

Marcela Turati er frilansjournalist i Mexico. Hun og hennes meksikanske journalistkollegaer risikerer livet når de skriver om narkokrigen i landet.

– Jeg prøver å gi et menneskelig ansikt til de kalde tallene og samle inn historiene til de drepte, sier Turati. Hun skriver mye om menneskene som på ulike måter rammes av krigen mellom de ulike kartellene.

 

Hør Turati fortelle om hvordan hun jobber som journalist.

 

Mor til en bygningsarbeider som ble drept i Veracruz. Hun tar seg av barnebarna. Mange av mennene som blir drept i narkokrigen, er familieforsørgere og de etterlater seg mange familier i fattigdom. Foto: Marcela Turati.

Volden har eskalert

Turati arbeider for det meksikanske magasinet Proceso. Livet hennes har de siste årene blitt stadig mer berørt av volden som følger i kjølvannet av krigen mellom narkokartellene og mellom kartellene og myndighetene i Mexico.

 

Hør hvordan Marcela Turati har opplevd den økte volden.

 

 

Nicolasa Polito er mor til tre bygningsarbeidere som ble drept i La Marquesa. Familien opplever stigmatisering, men kjemper fortsatt for å bevise at sønnene var uskyldige. Foto: Marcela Turati

Risikerer eget liv

– Narkokartellenes økte voldsbruk fører til vanskelige arbeidsvilkår for meksikanske journalister. Mange skremmes fra å skrive om kartellene og volden, i frykt for eget liv, sier Turati. 

 

Narkokartellene truer meksikanske medier til å publisere enkelte saker og til å ikke publisere andre. Kommer saker som kartellene ikke vil ha på trykk i avisene, kan det få konsekvenser for redaksjonene og journalistene.

 

Mexico er det landet i verden hvor flest journalister ble drept i fjor.

– Det er med fare for eget og familiens liv at meksikanske journalister rapporterer om narkotikakartellenes virksomhet, sier Turati.

 

 Marcela Turati har kollegaer som er blitt truet av narkokartellene

 

 

På likhuset i Taxaco leter en kvinne etter sin forsvunne sønn. Foto: Marcela Turati