– Avisene må passe bedre på journalistene
Den meksikanske journalisten Balbina Flores Martínez mener at avisene må ta ansvar når journalister drepes.
Martínez er den eneste meksikanske journalisten som jobber i Reportere uten grenser. Hun forteller at redaksjoner som jobber med saker knyttet til korrupsjon og narkotrafikk, må beskytte journalistene sine bedre.
– Det er selvfølgelig myndighetene som først og fremst har ansvaret, men også de ulike avisene, sier hun .
PEN-delegasjon hjelper Mexico
– Journalister har tradisjonelt sett ikke vært så høyt ansett i Mexico. Tidligere hadde de færreste tatt mer enn videregående skole, og de hadde rykte for å lett la seg korrumpere, sier Larry Siems, leder for det amerikanske PENs freedom to write program.
Nå mener han imidlertid at avisene undersøker mer, og våger å konfrontere kreftene blant organiserte kriminelle. Sammen med en delegasjon fra amerikanske PEN, besøkte han Mexico i januar 2012.
Balbina Flores Martínez mener Mexico har en lang vei å gå. Foto: Privat
Beskyttelsesprogram
Siems bekrefter at journalister i Mexico desperat trenger sikrere arbeidsforhold.
– Vi har vært med på å starte et beskyttelsesprogram for journalister. Dette innebærer at de skal kunne be om overvåkningskameraer eller livvakter om de føler seg truet, sier Siems.
Imidlertid forteller han at mange journalister er skeptiske til programmet, spesielt de som jobber i provinsene. De er vant til at drapene forblir uoppklarte. (73768)
– Vi er likevel positive til endringene vi har fått til så langt. Det virker som om myndighetene er enige i tiltakene som må til.
Larry Siems fra amerikansk PEN mener de meksikanske myndighetene viser tegn til at de tar journalistdrap på alvor. Foto: Beowulf Sheehan/PEN American Center/flickr
Ubrukelig krig
Martínez håper på en endring etter presidentvalget denne sommeren. Hun mener et par av de nye kandidatene tilsynelatende har gode planer og løfter.
– De lytter til befolkningen. Den fremste endringer som må skje er at regjeringen endrer politikk i forhold til krigen mot narkotika. Dette er en helt ubrukelig krig, sier Martinez.
Hun forteller at mange meksikanere er redde. Først og fremst på de stedene der volden finner sted, i det siste har Veracruz, Taumalipas og Nuevo Leon vært blant de verste statene.
– Redselen smitter dessverre til andre stater, og ikke bare til journalister men også vanlige innbyggere. De tenker; hvis de ikke respekterer journalister vil de heller ikke respektere andre innbyggere, sier hun.
Martínez tror det vil bli vanskelig å bygge opp landet igjen.
– Hvordan skal dette landet leges, når over 50.000 mennesker er døde? Det kommer til å bli vanskelig å rekonstruere et land som er ødelagt på så mange måter, avslutter hun.