Miljøpartiene kan tippe Oslos politiske blokker
På de siste meningsmålingene for Oslo er Venstre og Miljøpartiet De grønne (MDG) omtrent like store. Begge er åpne for samarbeid, men ingen vil vike fra fløyen sin.
På de siste meningsmålingene for Oslo er MDG og Venstre omtrent like store. Kantar (TV 2) målte Venstre til 10,3 og MDG til 10,6. InFact (Nettavisen) målte Venstre til 9,2 og MDG til 9,5. Dette er gode tall for Venstre, som nesten har doblet sin oppsluttning sammenlignet med valgresultatene fra 2019, men et drastisk fall for MDG som endte på hele 15,3 prosent ved forrige kommunevalg.
Venstre og MDG er begge partier som setter miljøsaken på topp på agendaen. Partiene deler mange politiske meninger og er enige om å ikke samarbeide med Frp. Samtidig er et samarbeid mellom de to partiene en hel politisk blokk unna.
Bystyrerepresentant Haakon Riekeles i Oslo Venstre forklarer sin teori på resultatet av meningsmålingene.
Et blågrønt samarbeid
– Jeg tror det er fordi vi har en troverdig miljøpolitikk. Vi har vist tidligere at vi prioriterer løfter som billigere månedskort, en god skole og det å få fart på boligbyggingen. Dette er saker dagens byråd har forsømt, sier Riekeles til Journalen.
På meningsmålingene er Venstre omtrent like store som MDG i Oslo. Riekeles vil ikke ta seieren på forskudd, men sier han er glad for de gode målingene. Videre peker han på det han tror er grunnen til at Venstre har tatt innpå MDG på målingene.
– Jeg tror at velgerne kanskje ser at det er en avstand mellom retorikk og realitet. MDG har gode mål i miljøpolitikken, men resultatene har ikke alltid levd opp til retorikken. Når det er sagt deler vi mye politikk med dem og vi vil gjerne samarbeide om miljøpolitikk for å oppnå mer enn de har gjort de siste fire årene, sier han.
Til Avisa Oslo uttalte 1. kandidat for Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, at partiet er åpent for et samarbeid med MDG. Riekeles har tro på at dette kan bli et godt samarbeid.
– Med Høyre og MDG har vi flertall på målingene i dag. Vi mener det er et godt alternativ, for da får man en liberal og grønn politikk, samtidig som man unngår ytterpunkter som Rødt. MDG går til valg på byrådet de sitter med i dag, men vi håper at de vil vurdere et samarbeid med oss dersom deres nåværende samarbeid ikke fungerer, sier han.
Riekeles forklarer at Venstre vil sitte i et mindretallsbyråd med Høyre og Krf dersom MDG ikke vil være med. Han sier det er lite sannsynlig at de vil samarbeide med Frp.
– Det er lite sannsynlig å gå i byråd med Frp. Da blir det heller mindretallsbyråd. For oss er det viktigst at vi får gjennomslag for vår klimapolitikk, sier han.
Fornøyd med rødgrønt byråd
MDG har tapt seg på målingene siden 2019, men ligger fortsatt historisk høyt. Venstre ligger ann til et brakvalg. MDGs 4. kandidat i Oslo, Juni Romero y Cordero Berg-Nielsen forklarer sin teori på Venstres fremgang.
– Jeg syns det er vanskelig å si, men man ser en mer borgerlig bølge over landet nå og da er det naturlig at dette gjenspeiler seg i Oslo. Høyre også skyter opp, så det gir mening. Byen er også klimabevisst, og Venstre satser jo på klimapolitikk, sier hun til journalen.
Berg-Nielsen ser ikke bort ifra at hennes parti har tapt velgere til Venstre, men sier at det også kan hende at de har byttet velgere.
– Jeg tenker at i 2019 var vinden veldig i vår retning. Vi hadde både klimastreiker og klimabrøl, så miljø var virkelig på dagsordenen. Sånn sett gir det mening. Samtidig er vi fortsatt på et historisk høyt nivå, og det er vi glade for nå, så nært valget, sier hun.
MGD stiller seg likt til samarbeidsspørsmålet som Venstre. Det går kun dersom den andre kommer over til deres side.
– Det vi har sagt er at de er velkomne inn i et rødgrønt samarbeid. Vi liker mye av Venstres klimapolitikk, men de har andre meninger om skatter og sosiale ulikheter, som vi ikke er enige med. Vi vil beholde det byrådet vi har. De vil sitte med Høyre. De kan si at de vil ha oss på laget, men vi går ikke til byråd med Høyre, sier hun.
Å bytte politisk blokk er heller ikke sannsynlig forteller hun.
– Vi er fornøyde og ser ikke poenget med å gå over til høyresiden. Det er rart at Venstre vil samarbeide Høyre, når de er åpne for et samarbeid med Frp, sier hun.
Berg-Nielsen tror heller ikke Venstre kommer til å bytte til venstresiden.
– Det tror jeg er vanskelig. Det må man bare se an med SV og Ap. Jeg tenker at hvis vi skulle hatt SV, MDG og Ap i byrådet, så vil nok ikke Venstre det heller, sier hun.