Norske TikTokere opplever trusler og hat

Anonymisering gjør det lettere å spre negative kommentarer.

TikTokerne @Linnmaren og @Mikaellien har fått mange visninger det siste året. Foto: Skjermdump

I 2020 var TikTok den mest nedlastede appen med et sosialt medium. Unge i alle aldre startet den sosiale nedstengingen med å danse til Savage Love, lage Dalgona-kaffe og trene med hjemmetreningsvideoer.

Appen slo godt an på grunn av den enkle måten å klippe sammen videoer og legge til den nyeste, mest populære musikken.

Mange brukere opplever en rask vekst i antall følgere, visninger og kommentarer, men alle kommentarene er ikke like hyggelige.

«Stygge jævel»

«Du er feit»

«Kan du rive ut stemmebåndet ditt pls litt får irrrr stæmme»

Fått drapstrusler fra barn

Linn Maren Stangeland Tovsland har over 30 000 følgere. Hun har opplevd å få drapstrusler på snapchat, og av folk som har funnet hennes private nummer.

– De har ringt meg og sagt at de håper at jeg blir voldtatt og at jeg skal skyte meg selv, sier Tovsland.

Hun forteller at det som oftest er barn i ungdomsskolealder. Hun synes det er rart at unger som er så små klarer å skrive så stygge ting til hverandre.

Se en av Linn Maren Stangeland Tovslands TikTok-videoer: 

 

– Jeg har også opplevd at folk skriver stygge kommentarer og så har de tatt kontakt og sagt unnskyld etterpå. Da synes jeg det er greit. Det skal jo mye til for at unger sier unnskyld på eget initiativ, sier Tovsland.

«Brenn i helvete»

«Mista foreldrene dine deg på bakken når du var liten?»

Ubehagelig hendelse

Journalen møter Mikael Lien som har opplevd stor suksess på TikTok det siste året. Han er 21 år, har et ønske om å studere film og TV, og har 88 000 følgere på TikTok. .

Mikael Lien. Foto: Idun A. Tingleff

– En kompis og jeg begynte med TikTok i mars i fjor for å promotere en podkast vi lagde for å ha noe å gjøre, sier Mikael Lien mens han fikler med mobiltelefonen sin.

Det tok ikke lang tid før Lien oppdaget at ikke alle kommentarene var like hyggelige.

– Jeg ser på de negative kommentarene mer som konstruktiv kritikk, men jeg ser at andre får drøyere kommentarer enn meg, sier Lien.

Han forteller om en spesiell hendelse etter at han delte en kommentar fra et barn, der kommentaren hadde en skrivefeil. Han måtte ta ned videoen etter at moren til barnet kontaktet han, og sa at barnet hadde fått masse hat.

– Det er det dummeste i verden at folk får drapstrusler på grunn av skrivefeil på sosiale medier, mener Lien.

Noen videoer tiltrekker seg mer negativ oppmerksomhet

– Jeg føler at det er verre for folk som legger ut meningene sine, kroppen sin eller et talent. Jeg tror at jo mindre selvhøytidelig du tar deg selv, jo vanskeligere er det å angripe deg, sier Lien.

«Jeg håper du blir smitta»

«Det er ikke for sent å slette TikTok, vennen»

Mikael Lien sier selv at han passer godt i kategorien av folk som ikke tar seg selv så veldig høytidelig. På TikTok deler han humoristiske videoer av seg selv. Han står ofte med kamera tett opp i ansiktet og lager standup-lignende sketsjer om morsomme hendelser fra eget liv.

Se en av Mikael Liens TikTok-videoer: 

 

Ansiktsløs kommunikasjon 

For mange er det lettere å kommentere stygge ting på sosiale medier enn det ville vært å si det direkte til personen.

Bente Kalsnes. Foto: Privat

– Det blir en form for ansiktsløs kommunikasjon, sier Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania.

Kalsnes har forsket på bruk av sosiale medier. Hun forteller at folk lett kan gjemme seg bak et profilbilde og at det sjelden får direkte konsekvenser for de som uttaler seg.

Det at flere sitter mye hjemme kan ha en påvirkning på at det blir lagt ut mange hatkommentarer.

– Folk har bedre tid nå og mange bruker tid på internett. Det kan også tenkes at folk allerede er frustrert på grunn av korona-situasjonen, sier Kalsnes.

Linn Maren Stangeland Tovsland sier at hun har opplevd at barn får positiv oppmerksomhet når de skriver stygge kommentarer.  

– Jeg tror ikke barn er stygge i seg selv. Det handler om hvordan de selv har det og hvordan de blir påvirket av folk og ting rundt seg, sier Tovsland.

Politiets nettpatrulje oppfordrer alle som utsettes for hets på nett å ta en skjermdump av krenkelsen. Det kan være viktig bevis i en eventuell anmeldelse.

– Hatefulle ytringer i sosiale medier kan straffes med bøter. Grensen mellom lovlige og ulovlige ytringer må bli vurdert i hvert enkelt tilfelle, forteller politiførstebetjent Anne Katrin Strosveen i politiets nettpatrulje.

Ikke bare negativt 

@linnmaren syntes at det positive veier opp for det negative. Foto: Skjermdump

Både Lien og Tovsland sier at det er verdt å fortsette med TikTok på tross av hatkommentarene.

– Det er barn som sier til meg at de føler seg bedre av å se på videoene mine, og da får jeg lyst til å fortsette, forteller Tovsland. 

Mikael Lien ser på plattformen som en god mulighet til å få tilbakemeldinger. Han har et ønske om å jobbe med humor og skrive TV-serier. Lien mener at TikTok kan brukes som et verktøy som kan hjelpe han med å nå drømmen sin.

– Du får mulighet til å pitche inn humoren din og finne ut av hva andre synes er gøy veldig raskt, sier Lien.

Hvis du har opplevd å få hatkommentarer på nett kan politiets nettpatrulje hjelpe deg.