Måtte endre reiseplaner på grunn av togstreik

Australske Jasmin Johnson (18) skulle torsdag ha sittet på toget fra Oslo til Bergen.

Rammet av streiken: Jasmin Johnson fikk ikke reist til Bergen som planlagt den 10. oktober.

Torsdag 10. oktober står alle person- og godstog stille mellom klokken 12:00 og klokken 14:00. Dette er på grunn av en politisk streik mot innføring av EUs fjerde jernbanepakke. Det settes ikke opp alternativ transport før, under eller i etterkant av streiken, og kostnader for alternativ transport vil heller ikke bli refundert. Dette skaper problemer for de reisende.

Oslo til Bergen

Jasmin Johnson reiser for tiden rundt i Europa, og planen var å ta toget fra Oslo til Bergen torsdag 10. oktober. Billettene var bestilt i forveien, men da hun sjekket VY-appen få dager før reisen, var toget kansellert.

– Jeg forsøkte å finne ut hvorfor, men all informasjonen var på norsk. Det eneste jeg forstod, var at det var en politisk streik, forteller hun.

Hun måtte dermed flytte turen sin en dag, og ble nødt til å betale for en ekstra overnatting i Oslo. De nye togbillettene var dyrere enn dem hun originalt hadde kjøpt, så hun måtte betale et mellomlegg mellom refusjonen og de nye billettene. En av billettene var i tillegg ikke mulig å få refundert, selv om den ble kjøpt før streiken ble annonsert.

– Alt i alt har jeg betalt rundt 200 australske dollar (1235 norske kroner, journ. anm.) ekstra på grunn av streiken. Overnattingsstedet mitt i Bergen lot meg heldigvis flytte bookingen min en dag, det samme gjorde fjordcruiset jeg skal på, så det blir ikke så dyrt som det kunne ha blitt, sier hun lettet.

Mindre demokratisk jernbane

Imot: Rolf Ringdal ønsker ikke at EU skal overta råderetten over norsk jernbane. Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund.

EUs fjerde jernbanepakke vil åpne for at også utenlandske aktører kan konkurrere om å drifte jernbanen i Norge, der VY tidligere har hatt monopol.

– EU vil gjøre det obligatorisk å ha konkurranse innen persontrafikken. Vi mener det vil svekke er helhetlig togtilbud i Norge, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF), i et intervju med NRK.

NLF mener at dersom EU-pakken blir innført i Norge, vil det gjøre jernbanen mindre demokratisk. Dette er fordi velgerne ikke lenger vil kunne påvirke hva slags jernbane vi skal ha.

Uenig

Anders Werp fra Høyre, statssekretær i samferdselsdepartementet, er uenig i at en innføring av jernbanepakke fire vil ta fra Norge råderetten over egen jernbane.

– Det vil fortsatt bli bestemt bak oss her på Stortinget. Vi mener jernbanepakke fire styrker jernbanen, det styrker sikkerheten og tilbudet til de reisende. Og denne regjeringen har lagt frem en veldig god budsjettpakke for jernbanen til neste år, sier Werp.

  

 

Stikkord