Rekordmange mannlige søkere

I år har antall mannlige søkere på helsesykepleierutdannelsen på OsloMet økt med 50 prosent.

Ifølge fagbladet Sykepleien, finnes det elleve mannlige helsesykepleiere i Norge i dag. Etter at det ble kjent at helsesøsteryrket endrer navn til den kjønnsnøytrale yrkestittelen helsesykepleier, har OsloMet gått fra å ha 15 mannlige søkere i 2018, til å få 20 i år.

– Jeg tror ikke det har noe med navneskiftet å gjøre, forteller tillitsvalgt på helsesykepleierutdanningen, Jørgen Røed-Lislebø.

– Jeg tror det har å gjøre med at det har vært mye mer medieoppmerksomhet rundt yrket. Og så har det vært en satsning fra myndighetene også, legger han til.

https://w.soundcloud.com/player/?visual=true&url=https%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F695880382&show_artwork=true

Kjønnskvotering

På helsesykepleierutdannelsen ved Oslomet får menn 2,5 kjønnspoeng når de søker. Dermed går menn foran kvinner i køen, selv om de kan ha lavere karaktergjennomsnitt.

– I utgangspunktet er jeg kanskje ikke for kvotering, men jeg ser i enkelte tilfeller at det kan være et virkemiddel som kan forsvares, mener Lislebø.

– Og det er klart det er viktig for både menn og gutter at de også kan treffe menn i en slik rolle, fortsetter han.

Trenger flere menn

Fagansvarlig for helsesykepleierutdannelsen ved Oslomet, Lisbeth Gravdal Kvarme, mener vi trenger mange flere mannlige helsesykepleiere.

– Nå er det slik at helseyrket fremdeles er veldig kvinnedominert, og det jo totalt er 11 mannlige helsesykepleiere i hele Norge. Vi trenger så mange flere, for forskning viser at gutter søker mindre til skolehelsetjenesten, enn det jenter gjør – og mange gutter sliter med psykiske problemer, forteller hun.

Hun mener at for å nå spesielt guttene i skolehelsetjenesten og helsestasjonen for ungdom, kan menn bety veldig mye.

– Det er kanskje lettere å åpne seg for en av samme kjønn, sier Kvarme.