Skyhøye priser i studentkantinene

"Vi gjør hverdagen enklere for studenter" er slagordet til studentskipnaden i Oslo. Men kan det stemme når prisene i SiO-kantinene er mye høyere enn allerede stive butikkpriser?

Oversiktsbilde av kantine, folk som sitter og spiser.
En av SiOs mange kantiner, Annas Spiseri. Foto: Eva Marie Larsen Nøsen
Bilde av pris på engangsservise

I kantina på OsloMet må man betale for engangsservise. FOTO: Eva Marie Larsen Nøsen

Studenter er blant de med dårligst råd. Regjeringen la i forrige uke fram forslaget til statsbudsjett, og foreslo 3600 kroner ekstra i studiestøtte i året. Det tilsvarer om lag 360 kroner ekstra i måneden. Den månedlige summen for lån og stipend fra lånekassen var i fjor 8615 kroner i måneden.

Bedre studentliv?

Med minimal studiestøtte, blir det fort lite å rutte med når man bor i en by hvor levekostnadene aldri før har vært høyere. Studentskipnaden i Oslo arbeider for å gjøre studenthverdagen enklere, og tilbyr blant annet treningssentre, studentboliger og helsetjenester for studenter. De driver også flere kantiner, blant annet på OsloMet og Universitetet i Oslo. SiO skriver på sin facebookside at "de gjør studentlivet bedre for 70 000 studenter i Oslo og omegn". Mange studenter reagerer derfor på at de i sine kantiner har skyhøye priser. I tillegg gikk nettopp prisen for deres populære kaffeavtale opp, fra ti til tolv kroner. 

Journalen har sammenlignet priser på enkelte varer i SiOs kantiner, med samme varer i dagligvarebutikker. Der kunne vi avdekke relativt store prisforskjeller. 

Bilde av plakat med informasjon om prisøkning
Prisen på SiOs kaffeavtale har nettopp gått opp fra ti til tolv kroner. FOTO: Eva Marie Larsen Nøsen

 

Kantinepriser sammenlignet med butikkpriser:

Red Bull: 35 kroner mot 20 kroner

Nocco energidrikk: 42 kroner mot 27 kroner

Risjlunsj: 21 kroner mot 13 kroner

Go´Morgen Yoghurt: 20 kroner mot 12 kroner

Salatbar: 16.90 per hektogram mot 14.90 per hektogram

Extra Tyggis: mot 20 kroner mot 15 kroner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prisforskjellene gjelder flere varer. Dette er det mange som reagerer på.

Misfornøyd student

Vanja Finstad (25) studerer bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet. Hun handler ofte i OsloMets kantiner, og forteller at hun syns at kantineprisene er alt for høye. 

Finstad ble ikke overrasket da Journalen la fram de store prisforskjellene.

– Jeg tenker at prisene ikke bør være så høye. Vi som studenter bruker mye tid på skolen, spesielt under eksamensforberedelser. Det burde være unødvendig for oss å måtte dra hjem for å spise, og prisene burde derfor være mye mer studentvennlige enn de er.

Bilde av student
Vanja Finstad er misfornøyd med SiOs kantinepriser. FOTO: Eva Marie Larsen Nøsen

Andre betingelser

Journalen har snakket med leder i SiO Mat og Drikke AS, Ida Arnesen Austlid. Austlid forteller at SiO har helt andre innkjøpsbetingelser enn de har i dagligvarebutikkene, og at de av den grunn ikke kan konkurrere med deres priser.

– Nå har det dessverre vært flere prisøkninger. Vi ser hele tiden på hvilke tiltak vi kan gjøre, og er stolte over å kunne fortelle at kaffeavtalen hvor du får påfyll for 12 kroner, har samme pris som i 2013.

Hun legger til at de vet at studentene har presset økonomi, og at de hele tiden ser på hvilke grep de kan ta.

– Majoriteten av vårt salg kommer fra buffet og kaffe, og det er her vi har størst fokus. I høst innførte vi Ukens Sådd som er en plantebasert varmrett til 49 kroner, slik at vi tilbyr et godt og næringsrikt måltid til en fast og rimelig pris.

Austlid kan fortelle at studentskipnaden også har fokus på å redusere matsvinn.

– I buffeten vår kan man mikse salat, brød og varmmat, og betale på vekt. Slik minimerer vi matsvinn og man betaler bare for det man spiser.

Bilde av prisen på energidrikken
Prisforskjellen på Nocco energidrikk i butikk og i kantinene til SiO er 15 kroner. FOTO: Eva Marie Larsen Nøsen