Bokskap okkuperes av eksstudenter

Seks av ti bokskap ved avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag (JBI) tilhører tidligere studenter. Studieadministrasjonen innrømmer slapphet og mangel på rutiner.

Kenneth Fossen som går første klasse i medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo (HiO), har akkurat kjøpt inn alle bøkene han trenger til første semester. Han synes det er håpløst at halvparten av alle bokskapene ved skolen tilhører folk som ikke lenger er studenter der.

- Jeg skulle gjerne hatt et bokskap for å slippe å bære alle bøkene frem og tilbake til skolen hver dag. Det forundrer meg at administrasjonen ikke har hatt noen faste rutiner for å gjøre bokskapene tilgjengelige for nye studenter, sier han.

En undersøkelse gjort av Journalen viser at over 270 bokskap, av totalt 460 ved avdeling JBI, er merket med navnene til tidligere studenter eller ikke merket i det hele tatt. Samtlige skap er låst med hengelås og ved noen tilfeller har ikke skapene vært i bruk siden våren 2005.

Få klager

- Vi har rett og slett vært altfor slappe, og det kan nok stemme at sist vi hadde en opprydning var i 2004. Dette har helt klart gått utover de nye studentene, sier Anne Drag Tidemand-Fossum. Hun jobber som førstekonsulent i JBI-administrasjonen og er overrasket over at så få studenter har klaget over mangelen på bokskap.

- Når så mange skap har vært utilgjengelige over lang tid er det nesten rart at ikke flere har kommet og sagt i fra til oss, sier hun.

Grunnen til at det har vært stilt lite spørsmål kan være generell uvitenhet blant førsteårsstudentene skal vi tro Kenneth Fossen.

 - Siden skapene fordeles ved ”først til mølla”- prinsippet er det nok flere enn meg som har trodd at man har vært for sent ute. På utkikk etter skap ser man etter hengelås og ikke hvilket årstall det står på lappen, sier han.

 

Norsk dumsnillhet

Line Tiller er en av mange som fortsatt har et bokskap merket med sitt navn i JBI’s lokaler. Hun avsluttet utdanningen sin våren 2007 og har siden jobbet som journalist i Dagbladet.

- Da vi sluttet fikk vi nok beskjed om å fjerne låsen fra skapet og tømme det. Men det ble vel også sagt at lås og innhold ble fjernet hvis vi ikke gjorde det selv, og da er det jo alltid lettest å la noen andre gjøre det, sier hun.

Bokskapet har hun nesten glemt at hun hadde, og det var langt fra tankene hennes den aller siste skoledagen i juni.

- Jeg ser jo nå i ettertid at jeg burde fjernet låsen selv, men jeg var nok mest opptatt av å klemme lærerne farvel.

Tiller synes det er rart at administrasjonen ikke har prioritert å gjøre klar bokskapene før nye studenter ankommer hver høst. Og hun mener at førsteårsstudentene gjerne kunne vært litt frekkere og at de ikke må være redde for å ta seg til rette.

- Den norske dumsnillheten og redselen for konflikt har nådd nye høyder når et navntrekk på en teipbit avskrekker høgskolelærere og deres førsteklassinger fra å ta tilbake det som er rettmessig deres, sier hun.

 

Klipper låsene

For alle studenter ved JBI som har savnet et sted å legge fra seg tunge pensumbøker blir tirsdag 20.oktober en merkedag. Da har administrasjonen besluttet å klippe over låsen på alle bokskap som ikke er skikkelig merket.

- I første omgang kommer vi til å åpne opp skap som helt tydelig er forlatt. Ved tvilstilfeller vil vi sjekke med studentlistene om de som står oppført med navn på skapet fortsatt er studenter, forteller Tidemand-Fossum.

Gjenstander som måtte befinne seg der vil bli samlet i en container før de kastes etter tre uker. Om du fortsatt er student, men av en eller annen grunn har glemt å merke skapet ditt, har du derfor en mulighet til å finne igjen tapt gods.

- At det kommer til å bli ressurskrevende og tømme opptil 270 bokskap er det liten tvil om. Vi er nødt til å forbedre rutinene våre i årene som kommer, sier Tidemann-Fossum.