Endringer i journaliststudiet skaper misnøye
Flere studenter er skuffet over at studiepoengene de hadde planlagt å bruke i en journalistikkbachelor likevel ikke blir godkjent.
Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo er den eneste som fra høsten av har utvidet studiet med 30 obligatoriske studiepoeng. Dette betyr at årets journaliststudenter kun får ett semester å bruke til utveksling eller valgfrie emner. De mister dermed muligheten til å få godkjent et år fra et annet fagområde. Dette skaper misnøye blant mange, og særlig blant studenter som har studert før.
- For meg er dette en skikkelig nedtur, sier førsteårsstudent Bente Irene Rognan.
Hun har en bachelor i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo, og er skuffet over at kompetansen ikke kan brukes som en del av journalistikkutdanningen.
- Jeg var sikker på at jeg skulle få 60 studiepoeng godskrevet, sier Rognan.
- Lite tilgjengelig informasjon
Hun var ikke klar over endringene i studieløpet før en medelev gjorde henne oppmerksom på det, og synes det har vært for lite informasjon om dette.
- Jeg sjekket nettsidene til HiO før jeg søkte, og fikk inntrykk av at dette med 60 valgfrie poeng fortsatt gjaldt. Hvis informasjon om endringene var lagt ut på nettsiden burde dette vært gjort mye tydeligere, mener hun.
Mye teori
Per Harald Borgen er en annen student som er skeptisk til endringene. Han begynte som journaliststudent ved HiO høsten 2008, men fullførte bare det første året. Han syntes to år med teori ble for mye.
- Jeg synes at det året jeg hadde på journalisthøgskolen var veldig bra, og jeg lærte masse. Men jeg vil heller tilegne meg journalistfaget ved å jobbe praktisk, sier Borgen.
Han studerer nå økonomi ved UiO, noe han mener gir ham en faglig tyngde som vil være viktig i en eventuell karriere som journalist. Han er skeptisk til at det nå i praksis blir tre obligatoriske år med journalistikk.
- Det er sikkert noen som ønsker seg dette, men da bør det være valgfritt. Det passer ikke for alle å sitte på skolebenken i tre år. Jeg syntes det var nok teori i studiet slik det var, sier Borgen.
Skeptisk: Per Harald Borgen sluttet på journalistikk etter det første året. Han er skeptisk til flere obligatoriske fag i studiet. Foto: Irene Thoresen Rønold
Internasjonalisering
Det nye obligatoriske emnet heter ”Globalisering og internasjonale emner for journalister”, og er lagt til sjette semester. Målet er å følge opp Kunnskapsdepartementets retningslinjer om internasjonalisering ved høyere utdanning.
Studieleder ved avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag, Anne Fogt, mener endringene gir et godt tilbud til de nye journaliststudentene.
- Alle studenter, slik verden ser ut i dag, har bruk for en innføring i disse emnene. Semesteret bygger videre på kurset i miljø og utvikling, som er enormt populært. Dessuten legger vi opp til stor grad av selvstendig arbeid dette semesteret, så jeg tror faktisk studentene vil oppfatte at de får tilstrekkelig med valgfrihet, sier hun.
- Synes du det har blitt godt nok informert om endringene?
- Ja, det mener jeg at vi har. Både på nettsidene våre og i studiekatalogene vi har sendt ut, står det forklart hvordan studiet er lagt opp, og søkere må forholde seg til den info som gjelder når de søker. Det er stadig vanligere med endringer i studieplanene for å tilpasse seg bransjen og samfunnsutviklingen, avslutter studielederen.