Kan miste studieplassen etter mistanke om juks

30 studenter ved HiO har ikke møtt opp til stikkprøvekontrollen hvor originalene av vitnemål og attester skal framlegges.

Aldri i livet om vi jukser, sier andreklassestudentene Anna Lisa Nanz, Silje Passchen Knudsen, Åse Wedø og Ingvild Haugen ved førskolestudiet ved HiO .

Studenter blir vurdert for opptak til høgskolen på grunnlag av kopier av vitnemål og attester. Høgskolen i Oslo (HiO) velger tilfeldig ut noen som må vise originaldokumentene.

Inger Setnes, kontorleder ved opptakskontoret på HiO, forteller at det i år har blitt trukket 280 studenter som har blitt bedt om å framvise originaldokumentene. Rundt 30 stykker har ikke vist papirene sine. Disse har nå fått utsatt frist.

– Noen kan ha sluttet uten å gi beskjed til utdanningen, eller det kan være at noen rett og slett har glemt det, sier Inger Setnes. Dersom de ikke framviser dokumentasjon innen den nye fristen, kan de miste studieplassen.

Ordningen har vært standard prosedyre ved HiO siden 2000. Så langt mener Setnes at det ikke har vært avdekket forfalskninger eller juks.

Jukser

Samordna opptak koordinerer opptaket til 46 universiteter og høgskoler. Saksbehandler Bente Ringlund forteller at de har erfart juks.

– Hvert år er det noen som prøver seg. Søknadene som blir avdekket som juks, blir politianmeldt, og da er det politiet som tar sakene videre, opplyser Ringlund.

Nylig slo skrev Aftenposten at høyestrett har slått fast at forfalskning av vitnemål er dokumentforfalskning og skal straffes med ubetinget fengsel.

Tar ikke alle

Ringlund tror imidlertid ikke at de klarer å avsløre alle.

– Noen klarer nok å skli forbi systemet, sier Bente Ringlund.

– De nye elektroniske vitnemålene er absolutt med på gjøre spørsmålene rundt ekthet og opptakspapirer tryggere. Men det vil ta mange år før alle søknadspapirene vil kunne behandles elektronisk, sier Bente Ringlund.

Ikke greit å jukse

2. Klasse studentene ved førskoleutdanningen ved HiO, Anna Lisa Nanz, Silje Passchen Knudsen, Åse Wedø og Ingvild Haugen, tar stekr avstand fra juks.

– Det hadde vi aldri turt eller hatt samvittighet til, forteller de.

–  Å komme inn på en skole er en form for sunn konkurranse. Å ha respekt for systemet så inngrodd i oss. Vi hadde aldri hatt nerver til å forsøke å jukse. Vi har ikke nerver til å tenke på det engang, sier Silje Passchen Knudsen.

De er overrasket over at noen ikke har overholdt fristen for å vise originaldokumentene.

- Det hadde i hvert fall ikke jeg glemt, sier Knudsen.