- Ikke nok med journalistutdannelsen

Cecilie Lind Hånes (20) takket nei til journaliststudiet ved Høgskolen i Oslo for å bygge opp et kunnskapsfelt hun kunne bruke i journalistikken. Studieleder ved HiO Anne Fogt, mener at journaliststudentene i dag vil ha nytte av å ta tilleggsutdanning.

- Jeg søkte journalistikk fordi jeg har lyst til å skrive, men følte at jeg ville få en fordel i arbeidsmarkedet hvis jeg hadde en bachelor eller mastergrad ved siden av journalistikken, sier Cecilie Lind Hånes.

Hun avslo i sommer et studietilbud ved journalistutdannelsen på Høgskolen i Oslo, og valgte heller å begynne på Norges Idrettshøgskole. Her håper hun å skaffe seg spesialkompetanse som kan hjelpe henne i en eventuell journalistkarriere.

Viktig med utdannelse

Studieleder ved journalistutdanningen, Anne Fogt, sier at de retter fokus på å lære journaliststudentene det faglige de trenger, men mener det vil være lurt å bygge på med annen utdanning.

- Journalister er blitt mer opptatt av å utdanne seg videre samtidig som de jobber. Jeg vil si det er nyttig for journaliststudentene i dag å ha både journalistutdanningen og annen type utdanning ved siden av, sier Fogt.

Spesialkompetanse

Flere av studentene på første semester ved journalistikkutdannelsen på HiO sier at de har tenkt til å ta, eller allerede har, annen utdannelse for å bygge opp et spesialfelt innen journalistikk.

- Jeg har en bachelor innen kultur og kommunikasjon som jeg har planer om å bruke i min journalistiske karriere, sier Magnus Buer (23), som går første året på journalistikk.

Det er dette Cecilie Lind Hånes har planer om.

- Jeg har veldig lyst til å bli journalist, men mener at en spesialkompetanse vil gjøre det lettere å få jobb, sier Hånes.

Hard konkurranse

Det er ifølge Nettavisen over tusen arbeidsledige journalister i Norge, og med få jobber til disposisjon er konkurransen beinhard for nyutdannede journalister.

- Jeg spesialiserer meg innenfor helse og idrett, fordi dette er et svært aktuelt tema i mediebildet. Uten noe ved siden av stiller man seg likt med så mange andre, sier hun.

Studieleder Anne Fogt mener det er nyttig for journalister å spesialisere seg i forskjellige felt for å stille sterkere, men legger til at avisene leter etter flere ting når de skal ansette nye journalister.

- Det varierer selvsagt fra redaksjon til redaksjon. I for eksempel økonomiredaksjonen til Aftenposten vil de nok se etter en med økonomisk bakgrunn som kan formidle vanskelig stoff på en forståelig måte. Derfor vil de nok foretrekke en som både har journalistisk og økonomisk bakgrunn, sier Fogt.

Erfaring er også viktig

Kari Storsletten, administrasjonsansvarlig i Aftenposten, sier seg enig i at en bred utdannelse kan være viktig, men at det ikke er det de først og fremst ser etter hos nye journalister.

- Vi prioriterer erfaring, ikke bare utdannelse. Fag ved siden av er et klart pluss, men er ikke nødvendig. Ofte får man heller ikke brukt disse kunnskapene med en gang. Vi ser først og fremst på hva søkeren har hatt på trykk. Vi har aldri ansatt en som ikke har journalistisk bakgrunn.

Anne Fogt sier at høgskolen legger stor vekt på at studentene skal få god praksis i løpet av sin studieperiode.

- Mitt råd til våre journaliststudenter er å ta journalistutdanningen som basis, og deretter fylle på med annen utdanning etter hvert. Livslang læring er det noe som heter, kanskje særlig for journalister.