Suksess for spisestedene
OAS sine spisesteder har i lang tid slitt med underskudd. Årets regnskap tyder på at trenden er i ferd med å snu.
Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad, OAS, står for driften av ti spisesteder, fire av de på Høgskolen i Oslo. Totalt budsjetterer de med en omsetning på 33 millioner kroner i 2010, og for øyeblikket ser det ut til å gå bedre enn på mange år.
– Per august 2010 ligger vi an til å ende 500 000 kroner over budsjettet, forteller Guri Skansen, avdelingssjef for OAS’ spisesteder.
Avdelingen har i flere år slitt med kraftige underskudd, og Skansen forteller at det ligger hardt arbeid bak dagens gode tall. Hun forklarer at det har vært vanskelig å balansere ønsket om å bli større og samtidig tjene penger.
– Siden 2003 har vi utvidet med én ny enhet hvert år. Det er klart det koster, sier Skansen.
Hun legger også til at over- og underskuddet regnes ut fra årsbudsjettet. Der inkluderes ikke utvidelser, noe som påvirker regnskapstallene.
Vurderte privatisering
Styreleder i OAS, Magnus Hovengen, bekrefter at den økonomiske situasjonen var såpass alvorlig at de sterkt vurderte å la private aktører ta seg av kantinedriften.
– Vi var helt klart innom tanken i den perioden da det gikk som verst, men med den positive framgangen har vi lagt det på is, sier Hovengen.
Han forklarer videre at økonomiske årsaker er grunnen til at det aldri ble noe av.
– Er man i pengenød, er det risikabelt å hyre private aktører, da det i seg selv fører til ekstra utgifter, forteller han.
Konkurranse fra nærmiljøet
Alain Clérambault, administrerende direktør i Studentkafeene AS, SiOs svar på OAS’ avdeling for spisesteder, forteller at de har gått med overskudd de seneste årene. Til sammenligning med OAS, budsjetterer SiO med en omsetning på 106 millioner kroner i år. Nå ligger de dog an til å ende om lag fire millioner under.
Clérambault legger noe av skylden på at de øket prisene med 3 prosent, og at de ikke har fått til en tilsvarende inntektsøkning. Men han er imidlertid ikke i tvil om hva som er den største utfordringen.
– Det er ikke de andre studentkafeene som er problemet. Det er dagligvarebutikkene og matpakkene.
Ergoterapautelev ved HiO, Jannicke Kirkelund, bekrefter Clérambaults teori.
– Kantinene her på campus er i dyreste laget, og utvalget er heller ikke noe særlig. Det er lett å velge en av de mange butikkene eller spisestedene utenfor skolen i stedet.
Fusjon
Oslo er eneste by i Norge med to studentsamskipnader, men i desember 2009 ble det vedtatt at de skal fusjoneres. Den samlede organisasjonen vil med det drifte 50 spisesteder.
– Fusjonsprosessen er godt i gang, og vi regner med å være i drift 1.januar, sier Hovengen.
Men, fusjonen til tross; han påpeker at servering håndteres lokalt, så tilbudet for den enkelte student vil ikke få de store forandringene sammenlignet med dagens tilbud.
– Men noen forskjeller i vareutvalget vil man nok kunne merke, avslutter han.