Sunne valgmuligheter
OAS gir HiO-studentene mulighet til å velge sunn skolemat. Dette setter studentene pris på, men de skulle ønske at de sunne alternativene var rimeligere.
– Tilbakemeldingene fra brukerutvalget ved Høgskolen i Oslo viser at studentene ønsker sunne produkter på spisestedene, sier Unni Olimb Norman, drift- og utviklingsansvarlig i OAS spisesteder.
Selv om Studentsamskipnaden ønsker å oppfordre studentene til å spise sunt, mener Unni Olimb Norman at det er viktig med alternativer.
– Vi ønsker ikke å fremstå som politi. Studentene er voksne folk, og vi mener de må få alternativer, forteller Unni Olimb Norman.
– Dyrt
I skrivende stund koster grønne varer fra salatbaren ved OAS spisesteder kroner 9.90 per hekto. I tillegg må man betale ekstra dersom man ønsker tilbehør som skinke eller kylling.
Dette mener noen av studentene er for dyrt.
– Vi vil helst spise sunn mat, men den er dyr. Ofte koster det 50 kroner for et lite beger med salat, sier student Caroline Lauritzen ved Høgskolen i Oslo.
Medstudent Fredrik Økstad Sandberg sier seg enig i at salaten ikke alltid er like sunn for lommeboka.
– På et studentbudsjett blir sunn mat dyr, sier han.
OAS spisesteder har også inntrykk av at gode priser er viktig for studentene, og Unni Olimb Nordman forteller at prisene hos OAS er lavere enn hos andre aktører.
– Mange sammenligner oss med dagligvareforretninger. Det blir feil da de har andre innkjøpspriser og kostnader. Det er mer riktig å sammenligne prisene hos OAS med resten av kantinemarkedet, sier hun.
Bør velge sunt
Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede AS anbefaler at studenter spiser hver tredje til fjerde time for å holde konsentrasjonen oppe i studiehverdagen. Hun forteller at et variert kosthold er avgjørende for å få i seg alle næringsstoffene som kroppen trenger, og advarer mot å bytte ut sunne måltider med godteri.
– Det kan være greit å avslutte et måltid med litt søtt, men det er viktig å ikke skyve på måltidene ved å velge for eksempel sjokolade i stedet for et sunt måltid, sier Bugge.
Å velge godteri eller andre søtsaker fremfor annen mat vil føre til at studenten kan bli trøtt, sliten og uopplagt. Bugge forstår at studenter ofte har et stramt budsjett, men mener likevel ikke at det er frukt og grønnsaker som gjør at budsjettet sprekker.
– Det handler mer om prioritering enn man er villig til å innrømme. Ofte kan det være nødvendig å droppe sjokoladen eller halvliteren, selv om jeg forstår at ikke det er veldig populært. Dessuten finnes det mye god næring i billigvarer, forteller hun.
Velger bort muffins
Studentene selv ønsker også et sunt kosthold. Caroline Lauritzen og Fredrik Økstad Sandberg velger ofte salat og grovt brød fremfor en mer usunn lunsj.
– Det er kanelbollene og muffinsene som ser mest fristende ut, men jeg går ikke bort til dem av den grunn, sier Lauritzen.
Både hun og Økstad Sandberg skulle gjerne sett at også de mindre spisestedene på HiO får salatbar.
– Salatbar er best, for da kan folk plukke det de selv vil, sier Lauritzen.