– HiO satser ikke på fornybar energi
Flere utdanningsinstitusjoner har de siste årene opprettet studier på fornybar energi med fokus på blant annet solcellestrøm, bioenergi og vindkraft. Norges største høyskole, HiO, har for øyeblikket ingen slike studier.
- Alle er før eller seinere nødt til å fokusere på fornybar energi. Man henger ganske langt etter hvis man ikke velger å satse på dette, sier Silje Lundberg.
Hun er nestleder i Natur og ungdom og jobber med fornybar energi. At Norges største høyskole ikke har et slikt studie, synes hun er rart. Lundberg mener fornybar energi-næringa blir neglisjert.
- Man kan være uenig om når vi må gå over fra fossilt brensel til fornybar energi. Men det er ingen tvil om at det er nødt til å skje, sier hun.
Spennende
HiO har i dag et studie på ingeniørutdanninga som heter Energi og miljø i bygg. Studiet skal gi studentene kompetanse på inneklima og energi- og effektbehov. Fordi husholdningene står for et stort energibruk, mener dekan ved ingeniørutdanninga, Per Øystein Staff at dette studiet er et viktig bidrag.
Han påpeker at man er nødt til å komme seg videre, etter hvert, og at det er svært mye å ta tak i rundt fornybar energi. Hydrogen, vindmøller og solenergi er alle områder Staff mener er viktige og spennende.
Finansiering
- Det naturvitenskapelige grunnlaget er det samme i alle ingeniørstudier, matte, fysikk og termodynamikk. Men det er klart man trenger spesialisering. HiAk søker nå om å få opprette et studie på alternative energikilder, og siden det sannsynligvis blir fusjon mellom HiO og HiAk, vil vi se en bredere sammenheng mellom disse fagene.
- Men om vi vil ha en bachelor i fornybar energi, vet vi ikke. Det ligger i så fall et godt stykke frem i tid, og vi gjør ikke dette uten en grundig finansiering i bunnen. Slik det ser ut pengemessig nå, måtte vi ha lagt ned en annen linje til fordel for en ny linje. Og det ønsker vi ikke.
Få arbeidsplasser
Universitetet i Agder og Høgskolen i Bergen har allerede opprettet ingeniørbachelor på fornybar energi.
- Kunne dere startet opp bachelorstudier som ligner på de vi ser i Agder og Bergen?
- La oss si at vi hadde hatt en linje som fokuserte på vindmøller. Finnes det nok arbeidsplasser til de ferdigutdanna studentene? Vi må ha studier som er brede nok for at folk skal få jobb. Når vi oppretter studier ser vi på arbeidsmarkedet, og det er vi nødt til, sier Staff.
- Jobber politikerne nok for å skape arbeidsplasser innen fornybar energi?
- Det ønsker jeg ikke å svare på.
Handlekraft
Silje Lundberg mener ansvaret til en viss grad ligger hos utdanningsinstitusjonene selv, men at politikerne må vise større handlekraft.
- Vi ser en stor mangel på politisk vilje. Arbeidsmarkedet innen fornybarnæringa er betydelig mindre enn i oljenæringa. Oljenæringa har mye større kapital, og mange nyutdanna ingeniører velger gjerne petroleumsbransjen på grunn av lønnsnivået. Politikerne må forstå at flere utdanninger innen fornybar energi vil generere flere arbeidsplasser.
Petroleumsdag på HiO
21. oktober arrangeres det petroleumsdag på HiO i samarbeid med Norsk Petroleumsforening. Alle ingeniørstudentene har undervisningsfri for å delta.
- Dette er ingen reklamedag for oljenæringa. Det kommer veldig flinke foredragsholdere, og det er det faglige som er i fokus. I fjor fikk vi kritikk for at det handlet for lite om fornybar energi, og det har vi gjort noe med i år, sier Staff.
- Men det heter fortsatt petroleumsdagen?
- Jeg ser at det er et litt uheldig navn. Hadde det vært opp til meg hadde vi kalt det Energi og miljø-dagen. Men siden det er Norsk petroleumsforening som betaler mesteparten, får de kalle det petroleumsdagen.
Signaler
Silje Lundberg i Natur og ungdom mener at petroleumsdagen sender ut signaler om hva studentene bør satse på.
- Selv om det også handler om fornybar energi, er det jo petroleumsnæringa som er den røde tråden. Det er greit at man har en sånn dag, men da bør man i det minste ha en fornybar energi-dag også. Utfordringa for utdanningsinstitusjonene er å vise at fornybar energi også blir satsa på, i likhet med de store petroleumsfagene.
Rektor ved HiO, Sissel Østberg, er på høstferie, og vil derfor ikke kommentere saken.