Vil fokusere på psykisk helse
Studentparlamentet på HiO starter denne høsten et prosjekt for å skape åpenhet om studenters psykiske helse.
– Psykisk helse også er en del av studentvelferden, sier nestleder i Studentparlamentet Eirin Hovdenak. Hun har lenge jobbet for å sette fokus på psykisk helse blant studenter.
Studentparliamentet har nedsatt en prosjektgruppe. Den jobber for å skape åpenhet og ufarliggjøre psykiske lidelser og problematikk i studenthverdagen.
Vil ufarliggjøre psykiske lidelser
Nå jobber sykepleiestudent Shamraiz Sharif med planleggingen av fokusdagen 25. november og den påfølgende fokusuken.
– Hele formålet med prosjektet er å skape åpenhet. Vi vil ufarliggjøre psykiske lidelser og problematikk i studiehverdagen, forklarer Sharif.
– Vi har tenkt å inkludere psykologtjenesten ved OAS. Vi er også i kontakt med høyskolepresten, sier Sharif.
Programmet for uken er enda ikke fastlagt, men Sharif foreslår workshops og ulike aktiviteter der studentene snakker i dialoggrupper.
Høyt alkoholinntak
Anne-Karine Lie er sosionom og teamleder for rådgivnings- og psykologtjenesten ved OAS. Hun synes tiltaket er svært positivt og mener det er viktig med åpenhet om psykisk helse.
Positiv: Anne Karine Lie ved OAS er positiv til Studentparlamentets tiltak. Foto: Victoria Ose
– Det er en viktig aldersgruppe de fleste studenter befinner seg i. I denne perioden av livet tar man mange valg, står overfor store utfordringer og også mye stress. Hvis ting er vanskelig er det lurt å bruke de man har rundt seg til å snakke om problemene, sier hun.
I tillegg til åpenhet, mener Lie det er viktig med kontroll og struktur i studiehverdagen. Hun understreker at et høyt alkoholinntak kan være med på å gjøre studentlivet vanskeligere.
– Den økende drikkekulturen er en utfordring i forhold til å ha et balansert studentliv. Det tærer på kreftene, spesielt med et høyt alkoholinntak over lang tid. Det er viktig å ta studiet på alvor, man kan se på det som en jobb, sier hun.
Flere jenter enn gutter
Til psykologtjenesten på OAS kommer det årlig rundt 500 studenter. De tar opp ulike tema som stress, depresjon, angst og dårlig selvtillit.
Lie kan konstatere at det er langt flere jenter enn gutter som søker hjelp. Derfor mener hun at det kan være en idé å se på Studentparlamentets tiltak i et kjønnsperspektiv.
Studentrepresentant Shamraiz er enig i Lies forslag og forteller at arbeidsgruppen har tenkt på dette.
– I fokusuken vil vi jobbe mer konkret og knytte arbeidet med psykisk helse opp mot både kulturelle forskjeller og kjønn, avslutter han.