Den som venter på noe godt, kan vente forgjeves
Hvert år slutter mange studenter i løpet av den første måneden, uten å si ifra. Dermed blir studieplasser stående tomme.
I femteetasje i P48 på Høgskolen i Oslo høres raske tastetrykk. Studentene som sitter på maskinene er noen av de heldige som kom inn på høgskolen i høst. Alle er ikke like heldige.
I fjor fikk 17796 nei fra Høgskolen i Oslo. Mange av dem satte seg opp på venteliste i håp om at noen skulle slutte. Noen av de håpefulle fikk positivt svar til slutt, men likevel ble ikke alle plassene fylt. Bare på journalistikk ble mellom fem og ti plasser stående tomme.
Hvis en student takker ja til plassen og møter opp første skoledag, beholder student plassen til fristen for semesterregisrering i september. Da er det allerede for sent for nye studenter å begynne på studiet.
Ingen løsning i sikte
- Det er et stort problem, som vi dessverre ikke har noen endelig løsning på, sier informasjonsdirektør på høgskolen Kari Aamli.
- For noen år siden prøvde vi å ringe elever som hadde sluttet, og følge opp elevene så godt vi kan. Problemet er at det tar lang tid før vi får avklart om de har sluttet og får registrert dette, forteller Anne Øverland ved sykepleierutdanningen.
Når en student vil slutte på studiet må de melde fra til avdelingen om at de ikke ønsker plassen. Hvis ikke det skjer vil det ta lang tid før avdelingen oppdager at student ikke lenger fyller plassen.
- Det er avdelingene som melder fra til oss om eventuelle behov for etterfylling, og om ikke de plukker det opp, kan det være vanskelig for oss å se om det er behov for etterfylling eller ikke, sier Jannicke Eriksen ved opptakskontoret.
Sier ikke fra
- Problemet er at mange ikke sier fra om de skal ha plassen sin eller ikke, sier Ken Henry Hyttemoen på avdelingen for samfunnsfag. En studie han gjorde i fjor viser at de fleste slutter før skolen begynner, altså mellom opptak og første skoleuka. Han mener det koster mange på ventelistene plasser de kunne ha fått.
- Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye klare svar betyr for andre. De tenker ofte at min plass er ikke så viktig, og det er min sak hva jeg vil gjøre med den, sier han. Videre sier han at mangel på informasjon også kan være en grunn til at studenter ikke melder fra om avsluttet studie.
Det finnes ingen informasjon på høgskolens nettsider om hvordan en skal si fra seg studieplassen på korrekt måte. Det blir heller ikke opplyst ved studiestart, eller i semesterplanen.
- Hadde jeg visst hvor mange som sto bak meg i køen for plassen min, og visst hvem jeg skulle informere, så ville jeg ha gjort ting annerledes, sier en student som sluttet på høgskolen uten å si fra.
- Vi lærer av våre erfaringer og finner forhåpentligvis snart en løsning på problemet, avslutter Kari Aamli.