Mangler stemmer fra 25.000 studenter i Oslo

Studenter som ikke melder flytting når de bor og studerer i Oslo mister muligheten til å påvirke lokalpolitikken.

Leder i Rødt Blindern synes det er rart at ikke flere har tatt tak i den lave valgdeltakelsen blant studenter ved Oslo-valget. Foto: Ida Falch-Olsen

Tall fra Lånekassen viser at 43.000 studenter både bor og studerer i Oslo, men hele 25.000 av dem er bostedsregistrert i en annen kommune. Fordi fristen for å melde flytting gikk ut 1. juli, har mange av studentene mistet muligheten til å avgi sin stemme i hovedstaden.

 – Det er viktig at studentene stiller krav lokalt og markerer seg som velgergruppe. Mange tror at man mister borteboerstipendet om man melder flytting. Dette stemmer imidlertid ikke, forklarer leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Magnus Nystrand.

Velferdstingethar lenge vært klar over problemet. Gjennom plakater, flyers og sosiale medier, startet de i mai en kampanje for å opplyse og motivere studenter til å melde flytting til Oslo kommune.

 –I tillegg til å oppklare misforståelser rundt stipendordninger, forsøker vi å koble studentinteresser til lokalpolitikk. Noen er bevisste på hvor de stemmer, mens en stor andel ikke  har tenkt over problematikken. Det mest demokratiske er å stemme der du faktisk bor. Slik blir man en fullverdig borger av byen uten gjestestatus, sier Nystrand.

 

Rødt budskap

Rødt Blindern har ført en lignende kampanje under slagordet ”Flytt stemmen din til Oslo”. Leder Pål Halvorsen forteller at kampanjen skulle belyse en problematikk få er klare over før det er for sent.

– Man har lenge visst at partiene fra venstresiden har større oppslutning blant studenter, sammenlignet med resten av befolkningen,  og med et Høyre og FrP-byråd er det derfor ekstra viktig at Oslo-studentene engasjerer seg der de faktisk bor, sier Halvorsen.

Han understreker at de med kampanjen verken ønsker økt sentralisering eller å stjele stemmer fra distriktene, men påpeker at han synes det er rart at saken ikke har hatt større fokus. Han mener Lånekassen kunne spilt en rolle, eller at kommunen kunne lagt en infoslipp i postkassene før fristen gikk ut.

 

For lite informasjon

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener dette er en interessant problemstilling.

– Det er betenkelig at politikerne styrer over mennesker som ikke selv velger dem inn, sier Marthinsen og vedgår at det gjerne kunne vært bedre opplyst om bostedsregistrering i forhold til lokalvalget.

– Samtidig har studentene ansvar og mulighet til å finne ut av ting selv, påpeker han.

Bjørnar Moxnes, 1. kandidat for Rødt i Oslo, understreker at de ikke ønsker å stjele stemmer fra distriktene.

 – Ideen er at man i hvert fall skal få muligheten til å påvirke byen man bor i. Og da er det viktig at man er bevisst på å ta et valg i forhold til hvor man stemmer.

 

Tallene fra Lånekassen gjelder studenter som fikk støtte til høyere utdanning fra Lånekassen i undervisningsåret 2010–2011.

Foreløpig foreligger det ingen tall på hvorvidt der har vært en økning i antall flyttemeldinger etter kampanjene.