Mer presteprat etter terroren
Studentpresten får dobbelt så mange henvendelser som i forrige semester. Erfaren skoleprest Nils Jøran Riedl tror 22. juli er noe av årsaken.
I vår hadde studentpresten ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i gjennomsnitt fem samtaler per uke. I dag er gjennomsnittet ti. Studenprest ved Handelshøyskolen BI, Nils Jøran Riedl, tror dette delvis kan forklares med kirkens rolle etter sommerens terrorangrep.
- Etter 22. juli viste kirken seg fra sin beste side og virket samlende for folk. Mange opplever en lavere terskel for å ta kontakt med prester, og det er akkurat slik det skal være, sier han.
Blir påvirket
Nåværende studentprest, Gunnhild Nordgaard Hermstad, har jobbet som vikar siden februar. Grunnet sin begrensede erfaring, synes hun det er vanskelig å si noe om terrorangrepets betydning. Hun tror likevel prestekollega Riedl har et viktig poeng.
- Når tragiske hendelser fyller mediebildet, blir vi minnet på våre egne tap og sorger. Vi kommer på den måten i kontakt med vår egen sårbarhet, og mange kan ha behov for å prate, sier Hermstad.
Tradisjonelle temaer
Ingen elever ved HiOA ble drept 22. juli. Det er imidlertid kjent at noen av dagens høgskolestudenter er overlevende fra Utøya.
Studentpresten samarbeider tett med psykologi- og helsetjenesten til SiO, men Hermstad presiserer at studentprest-tilbudet ikke er terapi.
- Her er ingen journaler. Samtalen og tilstedeværelsen er i fokus, og det er viktig for oss å ha tid til hver enkelt. Det som er vanskelig å snakke med andre om, er det rom for her, forteller hun.
Til tross for at terroraksjonen har satt dype spor hos mange, er det ikke sommerens ugjerninger som preger elevenes prestesamtaler.
- Studentene vil fortsatt prate om de typiske temaene. Det kan være kjærlighetssorg, dødsfall i familien eller at man er ny i byen. Selv om det har skjedd forferdelige ting, er vi fortsatt oss selv nærmest, sier Hermstad.
Positiv trend
BI-prest Riedl synes det er oppløftende at flere høgskolestudenter tar kontakt med kirken. At antallet samtaler har doblet seg siden våren, tolker han ikke som et tegn på at flere unge sliter.
- Det er kjempepositivt at flere tar kontakt, for vi vet at mange strever. I en studentundersøkelse nylig, rapporterte over tretti prosent at de er misfornøyd med livene sine. Mange kan ha stor glede av samtaletilbudet hos studentpresten, sier Riedl.
Prestevikar Hermstad er enig:
- Det er uansett bra at flere studenter kommer hit. Hvis det er flere som har det vanskelig, så er det jo også bra at flere kommer for å prate.
På landsbasis er det i dag totalt tjue studentprester. Det er flere enn noen gang. I Drammen og Tønsberg har høgskolene nylig ansatt studentprest, og Riedl mener det tydeliggjør et voksende, kirkelig behov.
- Det er en ny trend at også mindre høgskoler ser gleden av å ha en studentprest elevene kan prate med, sier han.
Til tross for travlere dager, har ikke Høgskolen i Oslo og Akershus planer om å ansette flere prester. Hermstad har fortsatt tid til dem som vil prate.
- Foreløpig går det helt fint, og vi har fortsatt kapasitet til flere. Det er en del studentprester i Oslo, og vi kan jo spille på hverandre, avslutter hun.