Høgskolen streker opp røykfrie områder
Det røykes utenfor de røykfrie inngangene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Nå har skolen bestemt at de røykfrie sonene også skal merkes opp på bakken.
Skolen har fått klager fra både studenter og ansatte på at det røykes i inngangspartiene ved HiOA Pilestredet. Nå skal driftsavdelingen ved skolen gjøre de røykfrie områdene mer synlige.
- Det henger allerede skilt om forbudet i inngangspartiene, men vi håper det blir mer synlig nå som det merkes opp. Vi har ikke bestemt akkurat hvordan det skal se ut enda, sier Christian Trampe Ewert, overingeniør i driftseksjonen ved HiOA Pilestredet.
Ewert sier at røykerne bør regne med å måtte røyke under åpen himmel. Han håper å få begynt opptegningen før vinteren kommer, og at arbeidet står helt ferdig til våren.
- Det er viktig at oppmerkingen ikke blir stygg, understreker overingeniøren.
Driftseksjonen skal nå gå sammen med grunneieren, KLP Eiendom, for å finne ut hvordan oppmerkingen skal bli seende ut.
Vil endre røykernes holdinger
Ewert tror ikke oppmerkingen vil fungere ett hundre prosent. Derfor har driftsavdelingen snakket med Studentparlamentet om en mulig holdningskampanje i forbindelse med røykfrie inngangspartier.
Læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet, Aleksander Norén, tror oppmerkingen vil gjøre forbudet mer synlig.
- Folk vil kanskje tenke mer over forbudet når det er merket opp på bakken. Det viktigste vi er allikevel at folk endrer holdningen sin, og tar mer hensyn til dem som ikke røyker. Vi ser på muligheter for å hjelpe studentene med å endre holdingen sin, sier han.
Får ikke boltret fast askebegrene
Rett under "Røyking forbudt"-skiltene er det plassert ut askebegre. Disse er naturlige samlingspunkt for røykere på HiOA.
Lokalt verneombud på skolen, Carsten Ohlmann, har tidligere prøvd å flytte askebegrene, men røykerne har flyttet askebegrene tilbake når det har begynt å regne. Ohlmann har siden foreslått å boltre fast askebegrene på steder der røykerne kan oppholde seg. Dette er blitt avslått fordi askebegrene må være flyttbare av hensyn til snømåking.
- Jeg håper oppmerkingen vil fungere, men hadde også ønsket å kunne boltre fast askebegrene andre steder, sier han.
- Bør heller tegne opp egne røykeområder
Ane Heiberg er regionssekretær i Norges Astma- og Allergiforbund Region Oslo og Akershus (NAAF). Hun er positiv til alle tiltak som bidrar til at ikke-røykere blir skjermet for passiv røyking, men foreslår å merke opp det motsatte.
- Jeg mener det er bedre å tegne opp områder hvor røykerne kan røyke. Oslo sentralstasjon har blant annet gjort dette. For å få merkingen mer effektiv, er det lurt å gjøre det på samme måte som andre aktører og institusjoner gjør, sier hun.
Heiberg advarer mot å ha askebegre på steder der man ikke vil at folk skal røyke.
– En slik dobbeltkommunikasjon fungerer svært dårlig. Ved å ha askebegre i inngangspartiene, sier man ”her kan du røyke” til røykeren, konstaterer hun.
Heiberg understreker viktigheten av røykfrie inngangspartier, og forteller at folk med astma kan få astmaanfall bare de går gjennom et røykfylt område. Hun anbefaler at røykeforbudet gjelder minst 10-15 meter utenfor inngangen.
- Vanskelig å merke opp adskilte røykeområder
Driftseksjonen ved HiOA Pilestredet tror ikke Heibergs forslag om å merke opp egne røykeområder vil fungere på høgskolen.
- Røykerne kommer ofte gående til høgskolen, og stumper røyken før de går inn. Det vil ikke være praktisk mulig å gi røykerne egne adskilte områder de kan røyke på, sier Sven Olav Hagen, driftsdirektør i driftseksjonen.