Universitetstatus kan gi uheldige konsekvenser

Konsekvensene for bachelorstudentene med universitetssatsingen kan være store, og det hjelper ikke at studentene ikke er engasjerte i saken. Det mener Jens Folland, som er fagpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon.

Tirsdag ble det arrangert en paneldebatt om Høgskolen i Oslo og Akerhus' ambisjoner om å bli et universitet. Jens Folland, fagpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon, var en av debattdeltakerne.

- Man ser jo at studentene ved de nye universitene fikk samme lovnader som HiOA gir nå, om å satse på bachelorutdanningene og at det ikke skal gå utover den faglige kvaliteten. Slik ble det ikke, sier han til Journalen.

Uengasjerte studenter

Studentparlamentet har gjennomført en studentundersøkelse om universitetssatsingen, og resultatene viser at over halvparten ikke visste om Høgskolens ambisjoner om å bli et universitet.

- Det er også litt uheldig at studenter ikke engasjerer seg i dette. Å bli til et universitet er en stor omstilling. Det kan virke som om studentene ikke er blitt godt nok informert om dette. En universitetsstatus kommer ikke bare til å påvirke deres utdanning, men også samtidens studenter, sier Folland.

Folland trekker fram eksempelet med Universitetet i Stavanger, hvor finansieringen av mastergrads- og doktorgradsprogrammene, har gått på bekostning av bachelorprogrammene.

Bra med sunn skepsis

Prorektor for utdanning og regional forankring, Olgunn Ransedokken, var også en av debattdeltakerne. Hun ønsket å overbevise salen om at dette ikke kommer til å skje.

- Jeg er glad for at universitetssatsingen vekker engasjement. Alle i paneldebatten ønsket at Høgskolen skal ha høy kvalitet og ivareta det vi er god på, nemlig bachlorprogrammene. Det at det trekkes fram eksempler fra Stavanger, er urelevant. Vi har ikke opplevd at det å bli universitet er ille, men så klart er det bra med sunn skepsis. Vi trenger kritiske studenter, for det skjerper oss andre som argumenterer for universitet, sier Ransedokken, som i tillegg legger vekt på at studentene vil bli hørt i denne prosessen.

Viktig å heve stemmen

Selvom tallene fra undersøkelsen var veldig jevne, syns Studentparlamentsleder Liv-Kristin Rød Korssjøen at det er viktig for studentene å heve stemmen.

- Helt ærlig så tror jeg ikke at studentene har så mye å si i saken. Men å heve stemmen kan hjelpe i at ledelsen skjerper argumentasjonene deres og jobbe mer for å bevise studentene om hvordan dette kan komme dem til gode. Denne debatten kommer nok litt sent, for universitetssatsingen har blitt debattert lenge, sier Rød Korssjøen.

Studentparlamentet har ennå ikke tatt et standpunkt i saken, og venter med det til parlamentsmøtet 9. desember.

- Elevundersøkelsen og debatten er ledd i saken, og nå må vi samle inn alt vi har av informasjon. Slik kan vi diskutere det og danne et standpunkt, avslutter Rød Korssjøen.

 

  • 15,3 % av studentene på HiOA svarte på undersøkelsen.
  • 67,3 % visste ikke at Høgskolen har ambisjoner om å bli universitet innen 2014.
    Kun 32,7 % visste om dette.
  • 36,9 % av studentene ønsker at HiOA burde bli universitet.
  • 31,5 % svarte at HiOA ikke bør bli universitet.
  • 31,6 % Svarte at de vet ikke om HiOA burde bli universitet.