Vi sparker som aldri før
De to siste årene har sparksalget skutt i været. Nå står tre store spark-konkurranser for tur.
I fjor vinter opplevde sportsforretningene en eksplosjon i salget av spark. Blant annet solgte Gresvig-konsernet, som eier G-Sport og Intersport, over 60 prosent flere sparker.
Dårligere sparkføre
- Salget går fortsatt jevnt og trutt, og sparken er på ingen måte glemt. Sparkføret har ikke vært like bra i år som i fjor, noe som nok er årsaken til at den enorme salgsveksten ikke har fortsatt i år, sier Christopher Rogge som er kategorisjef vinter i Gresvig.
De solgte i fjor cirka 5.500 sparker. Han forklarer at sparken er mest populær i distriktene.
- Det er også den gode gamle sparken i tre med stålmeier som er en sikker vinner, sier Rogge.
- Spark er trendy
Sparkprodusenten Norax på Tynset er den største, og én av landets få, sparkstøtting-fabrikker.
- Vi har fortsatt en stor sparkproduksjon, og det er ingen tvil om at den er veldig populær. Været og føret før jul har ikke vært optimalt, noe som utvilsomt lagt en demper på salget hittil i år, sier daglig leder Svein Terje Bakkeng i Norax.
Ifølge Bakkeng selges det 12-15.000 sparker i Norge årlig.
- Jeg tror spark har blitt trendy, særlig også blant ungdommer. Det ser ut som sparken går en lys tid i møte, sier Bakkeng.
Supercross i Grefsenkollen
28. januar går to store spark-arrangementer av stabelen.
I Oslo Skisenter Grefsenkollen arrangeres Red Bull Sparkstøtting Supercross, hvor 48 lag skal knive om seieren.
Konkurransen fungerer slik at lag bestående av to personer skal komme seg ned en bratt slalåmbakke bestående av porter, humper, doseringer og hopp. I tillegg må laget bytte plass på sparken underveis i løpet. I fjor vant Ailo Gaup.
- Dette er tredje året vi arrangerer det. Interessen og påmeldingen har vært god, og det kommer til å bli kjempe bra, sier kommunikasjonssjef i Redbul, Kristian Kjelman.
Flere VM
På Geilo inviterer de til Spark-VM på lørdag - en tradisjon de har hatt i over 30 år. Kreativitet og idrettsglede er fellesnevner for alle deltakere i verdensmesterskap på sparkstøtting. Hittil har 230 deltakere meldt seg på.
– Spark-VM er et av våre flotteste arrangementer i løpet av året. Det er en viktig tradisjon som er høyt verdsatt av både lokalbefolkningen og våre gjester. Spark-VM skaper alltid stor begeistring og glede, og vi ser frem til og igjen ønske velkommen til vinterens høydepunkt på Geilo, sier markedssjef Møyfrid Østby Larsen i Destinasjon Geilo til nettavisen Hegnar.
Selv om spark ikke er noen stor og kjent idrett, så finnes det to ulike VM.
Skulle du ikke få vært med på Geilo, er det nye sjanser i Hurdal 11. februar. Da er det VM i spark-utfor.
Les Journalens reportasje om Hurdals spark-VM og 93 år gamle Rolf Gråterud som skal delta her.
- En sparkstøtting, eller spark, er en slags liten slede som består av en stol som det er påmontert to meier under
- Sparken drives framover av at føreren står på den ene meien, og samtidig sparker bakover i underlaget med den andre foten, derav navnet.
- En spark kan bare kjøres på harde, glatte underlag som is eller på hardpakket snø.
- Sparken er i vanlig bruk i Norge, Sverige og Finland.
- Den første kjente beskrivelsen av sparken er fra byen Piteå i Nord-Sverige i 1872. Etter 1900 ble sparken vanlig i Norge.