Flere menn vil bli sykepleiere
Antall menn som har søkt sykepleierstudiet har økt med 16 prosent.
Tallene fra Samordna opptak viser at det i år er 16 prosent flere menn som har søkt sykepleierstudiet. På Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er de glad for at det nå blir mer likevekt mellom kjønnene på studiet.
– Dette er kjempepositivt, men jeg ønsker meg fortsatt enda flere, sier instituttleder Dag Karterud.
Han har selv skrevet hovedoppgave om mannens rolle i sykepleieryrket, og tror at en større kjønnslikevekt kan føre et et bedre tilbud for pasientene.
– Det er nesten som mors- og farsrollen. Man forholder seg til dem på forskjellige måter. Menn og kvinner bidrar med ulike syn og innfallsvinkler, og det gjør at repetoaret blir større.
Blir godt mottatt
Beskjeden om at de snart får flere gutter på studiet, blir godt mottatt av de kvinnlige studentene på HiOA.
– Bra! Det trengs flere menn. Ikke bare for mangfoldets skyld, men også for pasientene, sier Silje Veronica Teigen.
Hun går tredjeåret på sykepleie sammen med Saema Qamar og Hanne Christine Strandal. De er enige med studievenninen.
– Ofte ber en mannlig pasient om å bli vasket av en mannlig sykepleier. Det er selvfølgelig helt greit, men blir et problem når det ikke er mannlige sykepleiere på avdelingen.
Jentene annslår at de i klassen er ca 150 elever, men tviler på at mer enn 20 av dem er gutter.
Tenker anderledes
Thomas Nordhaug er en av guttene som allerede er igang med å utdanne seg til sykepleier. Han er enig i at både utdanningen og yrket tjener på at flere menn søker på studiet.
– Gutter har en annen tankegang, og fokuserer på andre ting, tror jeg. Min oppfattning er for eksempel at guttene på studiet er mer interesert i å diskutere de etiske spørsmålene.
Selv tror han at grunnen til at antall mannlige søker har vært så lavt, skyldes inngrodde holdninger. Han opplevde det da han selv var i praksis.
– De unge jentene synes det er kjempepositivt med gutter, men de litt eldre har ikke helt vendt seg til tanken. De mener det er et kvinneyrke.
Lange tradisjoner
Instituttleder Karterud tror at lange tradisjoner med kvinnelige sykepleiere, har ført til at det i dag sees på som et typisk kvinneyrke.
- Folk ser på det som et yrke av kvinner, og for kvinner, sier innstuttlederen, som tror at det er grunnen til at mange menn tidligere ikke har latt seg friste.
– Det er vanskelig å appellere til guttene. Sykepleier har en helt spesiell klang i folks bevissthet. Det anses som et lavstatusyrke, og sammenlignes med legeyrket. Faktum er at mannlig omsorg er like viktig som kvinnelig omsorg.
Her er et utdrag fra sykepleierstudentenes hverdag.