Universitetssatsingen kan bli stoppet
Regjeringsplattformen som ble lagt fram av FrP og Høyre mandag, kan bety at HiOA må legge universitetssatsingen på is.
I regjeringsplattformen står det følgende: "Fryse strukturen i høyere utdannig inntil effekten av nye universitetsopprettelser er evaluert, og sikre at vi får en struktur som gir miljøer med sterke fagprofiler".
Det betyr at regjeringen skal evaluere høgskolene som har blitt universiteter de siste årene. Høyre har under hele valgkampen vært tydelig på at det ikke er nødvendig med flere universiteter. Fremskrittspratiet har ikke ønsket å kommentere saken.
Ingen vei tilbake
Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, mener punktet i regjeringsplattformen er diffust og vanskelig å fortstå.
- Det er vanskelig å spekulere i hva den nye regjeringen egentlig legger i formuleringen, før vi kommer i dialog med den kommende fagstatsråden og departementet, sier Jensen.
Hun forteller videre at skolen har kommet såpass langt i satsningsproseesen, at det er for sent å snu.
- Vi mener det ikke går an å endre spilleregler underveis. Universitetssatsingen er et prosjekt jeg tror på og gjennom arbeidet med Strategi 2020 er det også godt forankret i institusjon.
Vil styrke utdanningen
Planleggingen bak universitetssatsingen startet allerede i 2007 ved Høgskolen i Oslo. Etter at Høgskolen i Oslo (HIO) og Høgskolen i Akershus (HIAK) ble slått sammen i 2012, ble det vedtatt at høgskolen skal bli universitet innen 2017.
Akkrediteringskravene til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT) og kunnskapsdepartementet handler om at institusjonen må være stor innen utdanning og forskning. HiOA er den tredje største utdanningsinstitusjonen i landet, men mangler flere forskningspoeng for å nå kravene.
Høgskolen har som mål å sende inn søknad i slutten av 2015 og bli godkjent som universitet i 2017.
Rektor Kari Toverud Jensen sier at planen bak det hele er å styrke bachelorutdanningene ved å bli god innen profesjonsforskning.
- Bakgrunnen for å bli et universitet er å få mer selvstyre og internasjonal anerkjennelse, sier Toverud Jensen. Hun forteller videre at det også handler om å få like høy status som andre utdanningsinsitusjoner i Norge.
Studentparlamentet er negative
- Det er nok problemer å ta av, blant annet strykprosenten i matematikk på lærerutdanningen, sier Stølan.
I 2012 var studentparlamentet mot universitetssatsningen, men nå ønsker de heller å samarbeide med skolen.
- Vi har skjønt at vi ikke kan stå på bakbena å hyle, for da vil ikke ledelsen samarbeide med oss. Vi fokuserer heller der det er mulig å få inn meningene våre, sier Stølan.
Feil retning
En som er sterkt mot satsingen, er tidligere førsteamanuensis Tord Høivik. Han ønsker at høgskolen skal bli et universitet, men mener satsingen går i feil retning.
Høivik mener det bør være en annen balanse mellom teori og praksis ved et profesjonsuniversitet enn ved Universitetet i Oslo.
- Universitetssatsingen har blitt mer akademisk enn profesjonsbasert, og det synes jeg er feil. I regjeringsplattformen står det at de ønsker å satse på innovasjon og forskning. Det betyr mer praktisk arbeid, sier Høivik.