Vil hjelpe unge håpefulle
Hvis du har en entreprenør i magen, kan Gründerredet være plassen for deg.
Et og et halvt steinkast unna Høgskolen i Oslo og Akershus' (HiOA) campus på Pilestredet, i retning Slottsparken, finner du Gründerredet - plassen hvor du kan få et dytt til å starte din egen bedrift.
Gründerredet drives av Forsknings-og utviklingsseksjonen (FoU) i samarbeid med HiOA Karriere, og tilbyr gratis kontorplass, tilknytning til et innovasjonsmiljø, samt veiledning til studenter som i tilknytning til sine studier ønsker å utvikle sin forretningsidé.
Mer snert
Initiativet har i grunn eksistert lenge under navnet Preinkubatoren, men navnet var ikke ideelt, i følge Brita Børve og Ragnhild By, som er ansvarlige for driften av Gründerredet.
– Navnet Preinkubatoren var jo veldig dumt, for det var ingen som klarte å huske det. Dessuten sa det lite om hva det faktisk er. Gründerredet er mye mer rett på sak, og så er det mer snert i det, sier By, rådgiver i HiOA Karriere.
Seniorrådgiver i FoU, Børve, mener at de tidligere lokalene også var altfor dårlige.
– Det kunne være snakk om kjellerlokaler på kanskje 10 kvadratmeter, hvor det nødvendigvis ikke var plass til mer enn én bedrift av gangen, sier hun.
Derfor har de i løpet av året arbeidet med å gi nytt liv til tiltaket. I mars fikk de etter innstilling til Studentparlamentet tildelt nye lokaler i St. Olavs gate 32, og i høst ble navnet endret til Gründerredet. Også nye nettsider er oppe og går. Det er tydelig at nå etterlyser de to damene mer aktivitet.
– Vi håper at studenter kommer til oss med ideer – at de kan blomstre hos oss. Vi vil være et myldrested hvor studenter kan komme sammen, dele ressurser, og ha glede av hverandres erfaring, sier By. Hun drar en ønskeparallell til Mesh i Tordenskiolds gate, som har blitt godt kjent for sin gründerånd.
– Her finner man entreprenører som nærmest har satset livet for det de brenner for – folk som tør å utfordre komfortsonen, sier hun med stor respekt.
På egne bein
Det er altså en gründer By og Børve ønsker for Gründerredet, som etter sin nyfødsel foreløpig kun har huset én studententreprenør. Det er Steinar Aas og hans firma Enki, som utvikler læringsspill.
Aas har til gjengjeld allerede hatt stor suksess med sin virksomhet, og er kanskje et godt illustrasjonsbilde på hva som egentlig ønskes oppnådd gjennom Gründerredet. Bare i løpet av den siste måneden har Aas blitt omtalt av blant andre Khrono, Aftenposten og Forskningsrådet, og han har også mottatt pengestøtte til prosjektet fra både sistnevnte og Innovasjon Norge.
– Ja, Steinar Aas har begynt å tjene penger nå, så da må han vel snart ut. Når dette er et gratistilbud går det jo en grense for hvor lenge man kan la folk bli værende etter at de har gått inn i kommersiell drift. Vi skal jo primært være en støtte fram mot denne overgangen. Vi kan hjelpe unge gründere med lokaler og veiledning slik at de kommer seg på egne bein etter hvert, sier Børve.
Viktig tiltak
By og Børve mener at det nok er mange flere enn man antar som egentlig kunne tenke seg å starte opp for seg selv, men at både tidsklemme og frykt for å feile kan komme i veien. I tillegg kan det, spesielt for studenter ved HiOA, være lettere å bare gå til det «trygge yrket» man utdanner seg til.
Damene mener at man ikke kan stole på at arbeidsmarkedet kommer til å holde seg slik det er nå for all framtid. Dermed er det desto viktigere at man tilegner seg entreprenørielle egenskaper.
– For å løse morgendagens problemer er det hele tiden behov for innovative, kreative egenskaper, sier By.
Hun understreker også viktigheten av et tiltak som Gründerredet, hvor studenter får muligheten til å se og prøve egne muligheter, samt lage egne møteplasser og nettverk.
– Studietiden er en fin periode for prøving og feiling, i og med at man har så mye frihet i tiden før man etablerer seg, sier By.
Hun har god tro på at dette tilbudet vil øke sannsynligheten for at flere kommer til å starte for seg selv.
– Bare vissheten om at man får til å gjennomføre egne ideer gir jo en skikkelig selvtillitsboost, fortsetter hun.
Åpen Dag
Foreløpig har de ikke opplevd noen søkerstorm.
– Men så lanseres jo egentlig ikke Gründerredet før i dag, sier By, og sikter blant annet til gjennomføringen av Åpen Dag, som skal foregå i lokalene i St. Olavs gate 32 mellom 15 og 17 i dag, mandag.
Damene håper naturligvis på en oppsving i interesserte kandidater etterhvert som Gründerredet blir mer kjent, og de betrygger at det absolutt ikke er noe hokus pokus å søke.
Det er rett og slett å gå inn på HiOA Karrieres sider, finne fram til søknadsskjemaet og søke. Ideen trenger på ingen måte å være ferdigutviklet. Det er jo derfor Gründerredet er til.