Oppfordrer heller til lykkepromille

Akan arrangerer kurs i lykkepromille for å komme studentfylla til livs. Organisasjonen, som jobber med forebygging av rus, vil heller at studentene skal holde promillen mellom 0,5 til 1 enn å drikke på seg helseskader.

Pål Henrik Kristiansen er prosjektleder for Akans pilotprosjekt i Oslo. Foto: Einar Nilsen

I regi av Akan kompetansesenter møttes 60 studenter og 40 ansatte ved universiteter og høgskoler rundt om i landet, til konferanse om rusforebyggende arbeid 13. februar.

Målet til pilotprosjektet er å redusere antall risikodrikkere blant studenter.

Høgskolen i Oslo og Akershus deltar

Tilstede på konferansen var Philip Stampe og Jannicke Døvre fra Studentparlamentet ved HiOA. Studiestartkoordinator ved Høgskolen, Gurminderjit Kaur tar også del i prosjektet.

PhilipStampe.jpgPhilip Stampe, læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet ved HiOA. Foto: Mina Liavik Karlsen

 

- Det kom veldig mye positivt ut av det, og Høgskolen har jobbet ganske mye med  å kunne skaffe en helhetlig fadderperiode for alle. Vi ønsker at det skal bli lagt mindre vekt på alkohol og mer på sosiale arrangementer, sier Philip Stampe.

Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus har ikke ansvar for fadderukene. Likevel kan Stampe fortelle at fadderperioden på et eller annet tidspunkt har skeiet litt ut, og at man de siste årene har blitt lagt en innsats i å hente deler av strukturen inn igjen. Målet er at det ikke skal bli en forlengelse av russetiden.

- Nå er det ikke akkurat en russetid, men det er mange av de samme elementene inne i bildet. Den største bekymringen er videregående elever som begynner rett på studiene, og tar med seg russetidmentaliteten inn i fadderperioden. Det er noe man ikke ønsker at skal skje.

Ønsker bevisste studenter

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2010 viste at over 40 prosent av studentene i Oslo drikker på en måte som kan føre til ulike helseskader. Pål Henrik Kristiansen, Akans prosjektleder i Oslo, jobber sammen med prosjektledere i Bergen og Trondheim for å øke diskusjonen og bevisstheten om alkohol og rus.

– Vi synes det er viktig for å kunne bidra til en mer inkluderende studiehverdag. Det er ikke alle som ønsker å drikke, og det blir vanskelig når det er den eneste måten man kan bli kjent med hverandre på.

Akan inviterer til studentnettverksmøter hvert semester. Det siste møtet fant sted 12. februar i år. Her samlet studenter fra skoler i hele landet seg og diskuterer egne erfaringer fra fadderukene.

– Vi har også nasjonale konferanser hvor vi gir ordet til studenter som har jobbet med rusforebyggende tiltak i studentmiljøer. De løfter frem det de har gjort, som fadderopplæring i forkant av fadderukene. Flere informerer også studentene om kjøreregler for alkohol - altså hva som er greit og ikke greit å gjøre, sier Kristiansen.

"Lykkepromillen"

Pål Henrik Kristiansen forteller også at konsepet om "lykkepromille" begynner å sette seg litt i studentmiljøene. Denne promillen ligger på mellom 0,5 og 1, og beskriver stadiet der kroppen sender ut mer av virkningsstoffet som skaper lykkefølelse enn virkningsstoffet som gjør deg sløv. Studentskipnaden i Bergen skriver på sine hjemmesider at jenter oppnår "lykkepromillen" etter et par glass vin eller øl, mens gutter kan drikke opptil dobbelt så mye.

– Flere av foredragsholderne på konferansen i forrige uke, blant annet Universitet i Bergen, løfter frem informasjon om førstehjelp og lykkepromillen som et konkret tiltak og aktivt steg mot å bidra til en mer inkluderende og trivlig studiehverdag, sier Kristiansen.

Som konkrete eksempler på støtte til skolene og informasjon til fadderne trekker han frem nettverksmøtene, konferansene og kurs.

– Vi holder egne lykkepromille-foredrag for studentrepresentantene. Vi er også i oppstartsfasen med å tilby workshops i kjøreregler for alkohol for studentorganisasjoner og snakker om hvordan man kan prate med folk som kan ha et problematisk forhold til rus.

Se hva studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier om alkohol:

Ønsker alkoholfrie tiltak

1 av 4 norske studenter drikker alkohol to ganger eller mer per uke.

–  Mange fadderuker vil kanskje være særdeles fuktige. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viste at flere studenter ønsker seg flere alkoholfrie tiltak, og det er ting man får se at man inkluderer mer og mer, sier Pål Henrik Kristiansen.

Les også: For mye alkohol på studiene

På Akan-konferansen var toleranse et sentralt tema. Stampe forteller at det er viktig med gjensidig forståelse.

- Man må ha toleranse for at de som ikke drikker kan synes det er ubehagelig når festen går over til å bli rølp. På lik linje må man se den andre siden; man kan ikke legge skjul på at vi i Norge har en gammel, tradisjonsrik drikkekultur. Selv om man personlig er i mot alkohol og alkoholkonsum må man også vise toleranse overfor dem som ønsker å drikke.

Stor prosess

Kristiansen sier at de håper at hvem som helst skal kunne være med å bidra etterhvert. I første omgang har Akan invitert studenter med ulike verv til å bidra og delta i pilotprosjektet, fordi de har en påvirkningsmulighet. Han er fornøyd med at alt tyder på at Akan har fått rus på agendaen.

– Vi føler at budskapet vårt kommer frem og at mange ser gevinsten i å inkludere flere alkoholfrie tiltak. Sånn sett vil man jo kunne se at vi er på riktig spor. Det er en stor prosess og vi jobber for å få større gjennomslag for arbeidet vårt, men vi møter absolutt på et godt engasjement ute hos studentene.