Vil nekte SiO-leger reservasjonsrett
Velferdstinget i Oslo og Akershus ønsker å nekte leger tilknyttet Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) retten til å reservere seg mot å henvise til abort.
– Du er en drittsekk hvis du tar jobb som lege i SiO og ønsker å reservere deg mot abort, uttalte leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Kaia Marie Røsseland i begynnelsen av februar. I arbeidsprogrammet for 2014 har Velferdstinget programfestet arbeid mot reservasjonsrett for fastleger tilknyttet studenthelsetjenesten.
- Vi vil arbeide for at SiO-leger ikke skal kunne reservere seg mot å henvise til abort. Dette er for å være føre var, dersom det skjer en lovendring, sier Kaia Marie Røsseland.
Høring om lovendring
Til nå har fastlegene tilknyttet SiO vært nødt til å henvise sine pasienter til abort, uavhengig av eventuelle samvittighetskvaler. Bent Høies nye lovforslag om reservasjonsrett for henvisning til abort kan få konsekvenser også for studenthelsetjenestens fastlegetilbud.
Røsseland mener dette vil være svært uheldig, da studenter er en gruppe som har særlig behov for å kunne forvente å bli henvist av fastlege ved studenthelsetjensten.
– Studenter er som oftest unge mennesker, og da har man behov for å bli møtt med forståelse når man kommer til en lege i en vanskelig situasjon. Hvis man som lege ønsker å reservere seg mot å henvise til abort passer man ikke til å jobbe i studenthelsetjensten, sier Røsseland.
Får beskjed fra fastlege
- Vi har lagt inn flere forutsetninger i forslaget til reservasjonsmulighet. Kvinner med fastlege som reserverer seg, skal få tilbud om konsultasjon hos annen lege i nærheten innen neste virkedag, skriver Helse- og omsorgsminister Bent Høie i en mail til Journalen.
Han peker også på at fastleger som benytter seg av reservasjonsmuligheten umiddelbart må informere alle sine pasienter om dette per brev.
Forholder seg til reglementet
– Vi forholder oss til lovverket som eksisterer i dag. Nå er det ikke lov å ta ut reservasjon, så vi tar ikke stilling til dette før eventuelle lover blir vedtatt, sier styreleder i SiO, Magnus Nystrand til Universitas.
Nystrand og SiO vil imidlertidig lytte til Velferdstinget dersom det blir innført reservasjonsrett. Nystrand mener det er sentralt å samarbeide med Velferdstinget, og peker på at de er en viktig interesseorganisasjon.
Videre arbeid
Velferdstinget i Oslo og Akershus vil fortsette å arbeide med å sikre at reservasjonsrett mot henvisning til abort ikke blir mulig ved SiO.
- Videre kommer vi til å svare på høringen i Stortinget og vi har skrevet et leserinnlegg. Vi er også dialog med Studentskipnaden i Bergen i denne saken, sier Røsseland.
Bent Høie og Helse- og omsorgsdepartementet ønsker innspill velkommen.
- Nå er saken ute på høring. Vi vil lese alle innspill til hvordan reservasjonsmuligheten kan bli enda bedre med interesse, skriver Høie.