Innfører eksamen på nynorsk
Aprilsnarr: Til våren må 25 prosent av studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus skrive eksamen på nynorsk. – En dårlig idé, mener styreleder i studentparlamentet, Eline Stølan.
Dette var årets aprilspøk fra Journalen:
Statlige organer har plikt til å utarbeide minimum 25 prosent av all skriftlig informasjon på nynorsk. Nå har Høgskolen i Oslo og Akershus gått inn for at dette også skal gjelde skriftlige eksamensbesvarelser. Journalen har fått kjennskap til at studiedirektør Marianne Brattland skal legge frem det nye eksamensreglementet for høgskolens styre på styremøtet 6. mai, for å ha det klart før eksamenene som gjennomføres senere i mai og juni.
Positiv rektor
Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, tror en innføring av nynorsk er en god idé.
- Særlig de av våre studenter som skal jobbe i det offentlige, vil ha en klar fordel av å ha fått skjerpet sine nynorskkunnskaper gjennom eksamen. Derfor tror jeg flere institusjoner i sektoren vil følge etter, sier rektor Toverud Jensen. Hun påpeker også hvor viktig det er å ta vare på den norske kulturarven.
- Det vil styrke og bevare nynorsk som et aktivt skriftspråk innenfor høyere utdanning og arbeidsliv. Det er viktig å bevare kulturarven vår, og nynorsk er vakkert, mener hun.
Skeptisk til nynorsktvang
Lederen i Studentparlamentet, Eline Stølan, er negativ til nynorskinnføringen på eksamen.
- Det er en veldig dårlig ide. På eksamen skal man vise sin faglige kompetanse, og denne regelen vil føre til urettferdigheter, siden mange elever er svake i nynorsk, forklarer styrelederen.
Stølan mener at et løft av nynorsken gjøres på feil sted.
- Under eksamen er elevene allerede i en stressende situasjon. Hvis målet er å ha mer nynorsk i høyere utdanning, er det en bedre idé å la forelesninger og pensum være på nynorsk.
Hør studentenes reaksjoner her: