Kombinerer studier med toppidrett

Kristian Rammel og Ida Njåtun er to av stundentene som benytter seg av det nye tilretteleggingstilbudet Høgskolen i Oslo og Akershus har utarbeidet sammen med Olympiatoppen for studenter med toppidrettsstatus.

HÅNDBALLPROFF: Kristian Rammel (til høyre) trener ukentlig 7-8 økter for å nå drømmen sin om å komme inn på seniorlandlaget i Håndball. Her i aksjon på trening med Bækkelaget sitt seniorlag i eliteserien. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN

– Dette var en av hovedårsakene til at jeg søkte på HiOA, sier Kristian Rammel (19).

Rammel har deltatt i både EM og VM for juniorlandslaget i håndball og er juniornorgesmester med Bækkelaget. Til daglig spiller han fast på seniorlaget til Bækkelaget i eliteserien. Han synes han får den nødvendige tryggheten med oppfølging og tilrettelegging av både høgskolen og Olympiatoppen, med tanke på studier.

– Med syv til åtte treningsøkter i uken, samt kamper i helgene er det helt nødvendig for meg å få hjelp med tilrettelegging av studiene. Nå føler jeg at det er mulig å få gode karakterer, samt å nå målene mine om å komme på seniorlandslaget i håndball. Det gir en god trygghetsfølelse både på skole og trening, sier Rammel.

Han startet på en bachelorgrad i journalistikk i avdelingen på Pilestredet dette semesteret.

Betydningsfull avtale

Tidligere har studenter ved HiOA som bedriver idrett på høyt nivå, selv tatt kontakt med Olympiatoppen for å få kabalen med konkurranser, samlinger, innleveringer og eksamener til å gå opp. I mars kom HiOA og Olympiatoppen til enighet om en avtale som skal gi toppidrettsutøvere ekstra tilrettelegging i studieforløpet.

– For oss er det viktig at studiene ikke skal være til hinder for idrettslig utvikling hos toppidrettsutøvere som vil studere. Vi er glade for å ha skrevet under en avtale med HiOA angående dette. Kombinasjonen toppidrett og studier er et høyaktuelt tema for mange utøvere hos oss, sier rådgiver i Olympiatoppen, Tonje Hinze.

Avtalen gjelder for studenter som Olympiatoppen karaktiserer som toppidrettsutøvere. For å få denne statusen må studentene selv sende inn en søknad til Olympiatoppen over blant annet karierestatus, merritter og resultater. Deretter vurderer Olympiatoppen søknaden, og gir beskjed til HiOA om tilrettelegging, hvis studenten anses som en toppidrettsutøver.

Rrammel skole.jpg 

 

 

 

 

 

Praksisutfordring

– Avtalen er helt ny og tredde i kraft dette semesteret. Vi skal hjelpe til med fleksibilitet i obligatorisk aktivitet, tilrettelegging av eksamen og individuell utviklingsplan. Gjennom denne avtalen vil studenter få en god mulighet til å kombinere idrettssatsing med studiene, sier Eva Ballo.

Hun er seniorrådgiver ved avdelingen på Pilestredet.

Kan det ikke bli problematisk for studenter som har mye praksis i studiene sine?

– Vi har ikke så godt grunnlag til å utale oss ennå, siden avtalen er helt ny. Men det kan selvsagt by på utfordringer og variasjon i hva vi kan tilby. Derfor blir det viktig med kontinuerlig evalueringer av avtalen og samtaler med studentene som dette gjelder, svarer Ballo.

Meget fornøyd

Ida Njåtun (23) fra Asker er en av landets mest kjente kvinnelige skøyteløpere. Denne høsten startet hun på studiet "Idrett, frilluftsliv og helse" på Pilestredet. Hun studerer på deltid, grunnet mye reiser og konkurranser med skøytelandslaget. Da Journalen pratet med Njåtun i oppstarten av semesteret, var hun meget spent på prosjektet. Etter å ha benyttet seg av avtalen i over to måneder, er hun foreløpig meget tilfreds.

– Hvis jeg slår sammen samlinger, reiser og konkurranser, så er jeg borte i hele 200 dager av året. Derfor var jeg selvsagt veldig spent på hvordan dette ville fungere. Det kommer selvsagt til å by på utfordringer etterhvert, men så langt er jeg veldig fornøyd. Lærerne er veldig forståelsesfulle og tilretteleggingen jeg har fått til nå har vært god. Jeg har min første eksamen i desember, som jeg har som mål å klare problemfritt, sier hun.

Ida NjåtunGOD PÅ ISEN: Ida Njåtun er blant landets beste kvinnelige skøyteløpere. Dette året kombinerer hun studier på HiOA med skøytesatsingen. FOTO: Douwe Bijlsma - Norges Skøyteforbund 

 

 

 

 

 

 

Njåtun får i disse dager sin første virkelige test på avtalen.

– Akkurat nå er jeg i Stavanger på samling, samtidig som jeg har en større innlevering som skal leveres inn i løpet av dagen. Neste uke drar jeg på verdenscupåpning i Japan. Der må jeg lage meg en ordentlig studiestruktur på lesing mellom konkurransene, sier Njåtun.

Faller ikke utenfor

For studenter som benytter seg av denne avtalen kan ofte det sosiale være et problem. Med treningsøkter hver dag, samt en hektisk skolehverdag gjør at det blir minimalt med fritid. Kristian Rammel mener derimot at man kan få med seg en del av det sosiale utenfor trening og skole, hvis man byr på seg selv.

– Mange toppidrettsutøvere som studerer føler nok at det blir minimalt med sosialfritid. Jeg føler det ikke slik, for min klasse har vi et veldig inkluderende miljø. Hvis man bare byr litt på seg selv i friminuttene og de gangene man rekker å være med på noen sammenkomster, så bør ikke det sosiale være noe problem for noen, sier journaliststudenten.